Loading...

5 tipů jak vybrat sedačku

6 min. čtení 5 tipů jak vybrat sedačku

Výběr sedačky je rozhodující částí zařizování obývacího pokoje, nebo jakéhokoli odpočinkového prostoru. Sedačka je nejen nábytkem, ale místem pro setkávání, relaxaci a vytváření vzpomínek. Proto je důležité pečlivě zvážit několik klíčových aspektů, které vám pomohou najít ideální sedací soupravu pro váš domov.

1. Typ a styl sedačky

Výběr správného typu sedačky je ovlivněn prostorovými podmínkami, osobními preferencemi a potřebou dostatečného počtu míst pro sezení. Na trhu lze nalézt různé varianty - od tradičních pohovek, přes rohové sedačky ve tvaru L nebo U, až po soupravy skládající se z více částí sedacího nábytku. Zejména při umisťování sedačky do místnosti je důležité zvážit, zda preferujete model celočalouněný.

Standardní pohovky bývají koncipovány pro dva až tři lidi a mohou být buď bez bočních opěrek, což jim dodává vzdušný a otevřený vzhled, nebo s opěrkami, které vytvářejí intimnější atmosféru. Výhodou pohovek s větší kapacitou je možnost pohodlného lehu. Pohovky jsou ideální do menších prostor, ale ve větších místnostech můžete využít dvě pohovky, buď stejné pro ucelený vzhled nebo různé pro vytvoření kontrastu.

Rohové sedačky jsou vhodné jak pro menší, tak pro větší obytné prostory. Jejich umístění do rohu šetří prostor a ve větších otevřených dispozicích mohou sloužit jako rozdělení mezi různými funkčními zónami.           Pohovka Greta Soro86                                                                                    Pohovka Inversa Sawana 21, Soft 17 šedá

 

Rohová sedačka ve tvaru L obvykle zahrnuje dva sedáky a k nim připojenou prodlouženou část sloužící jako lenoška. Univerzální modely umožňují připojení lenošky na kteroukoliv stranu, což zvyšuje jejich praktičnost. U neuniverzálních modelů je specifikováno, zda je lenoška na pravé či levé straně. Některé sedačky ve tvaru L nemají lenošku, ale mají opěrku po celém obvodu.

Sedačky ve tvaru U jsou nejvíce prostorné, obvykle nabízejí až osm míst k sezení. Existují různé varianty - některé mají otomany na obou stranách, jiné mají otoman pouze na jedné straně a na druhé klasické sezení s opěrkou.

Velkou výhodou modelů rohových sedaček je, že si na nich pohodlně odpočinou i dvě osoby.

 

Sedací souprava ve tvaru U Eduard Berlin 01, Soft 11 šedá levá

 

2. Rozměry a umístění

Při výběru sedačky je klíčové přesné změření prostoru, do kterého bude umístěna. Důležité je zohlednit nejen rozměry sedačky, ale i prostor potřebný pro další nábytek a pohodlný průchod. Vizualizace velikosti sedačky v prostoru, například pomocí lepicí pásky na podlaze, vám pomůže lépe si představit, jak bude sedačka zapadat do vašeho interiéru.

 

3. Funkčnost a pohodlí

Rozkládací sedačky

  • Praktičnost: Rozkládací sedačky jsou ideální pro domácnosti, které často hostí přes noc. Je důležité si ověřit, jakým způsobem a jak snadno se sedačka rozkládá.
  • Rozměry v rozloženém stavu: Zvažte, kolik prostoru sedačka zabere po rozložení a zda se vejde do vašeho prostoru bez přesouvání dalšího nábytku.

Úložný prostor

  • Efektivní využití místa: Úložný prostor v sedačce je ideální pro ukládání sezónního oblečení, polštářů nebo hraček, což je zvlášť užitečné v menších bytech.
  • Dostupnost a design: Zvolte model, kde je úložný prostor snadno dostupný a zároveň se harmonicky doplňuje s celkovým designem sedačky.

     Rohová rozkládací pohovka Shanti 01 - Inari 94/Inari 100                         Luxusní rozkládací pohovka Vianite s úložným prostorem

 

4. Materiál a jeho údržba

Při výběru materiálu potahu je důležité zvážit jeho odolnost a snadnost údržby. Odolné materiály jako mikrovlákno nebo speciálně ošetřené tkaniny jsou vhodné pro domácnosti s dětmi nebo domácími mazlíčky. Zároveň je důležité, aby materiál odpovídal estetickým preferencím a stylu vašeho interiéru.

  • Látkové sedačky: Tyto sedačky jsou obvykle snadno udržovatelné pomocí vysavače a jemného čisticího prostředku. Pro hlubší čištění je možné použít parní čistič nebo profesionální čištění.
  • Polyester: Tento materiál je odolný vůči skvrnám a snadno se udržuje. Pro běžné čištění stačí vlhký hadřík a jemný čisticí prostředek.
  • Eko kůže: Je méně náročná na údržbu než pravá kůže. Pravidelně ji otírejte vlhkým hadříkem a používejte speciální přípravky pro eko kůži, aby si zachovala svůj vzhled.
  • Koženka: I když je koženka odolná, je důležité se vyhnout ostrým předmětům a přímému slunečnímu záření. Pro čištění používejte měkký hadřík a přípravky určené pro syntetickou kůži.

 

 

5. Design a estetika

  • Kombinace s interiérem: Vybírejte barvy a styly, které ladí s vaším současným interiérem nebo plánovanou rekonstrukcí.
  • Výrazné barvy: Pro odvážnější interiéry můžete zvolit výrazné barvy, které se stanou dominantním prvkem místnosti.

 

 

Rohová sedací souprava Silva levá Loco 45 žlutá

 

  • Pohodlí materiálů: Výběr mezi koženou a látkovou sedačkou závisí na osobních preferencích a potřebách. Kožené sedačky nabízejí odolnost a snadnou údržbu, ale mohou být studenější na dotek a méně prodyšné v teplých měsících. Látkové sedačky jsou obvykle teplejší a mohou nabídnout větší pohodlí a variabilitu v designu. Ostatní materiály, jako je polyester nebo eko kůže, poskytují dobrý kompromis mezi odolností, údržbou a pohodlím.

Stanovte si rozpočet, ale buďte připraveni investovat do kvalitnější sedačky, která vám poskytne pohodlí a vydrží po mnoho let. Vybrat správnou sedačku znamená najít harmonii mezi pohodlím, funkcí, stylem a hodnotou, aby se stala milovanou a užitečnou součástí vašeho domova.


Pohovka na nožičkách Stefa 140 cm
-15%
1 - 3 týdny
8 878 Kč 7 548 Kč
Pohovka na nožičkách Stefa 140 cm Pohovka na nožičkách Stefa 140 cm Pohovka na nožičkách Stefa 140 cm + 2
3 - 5 týdnů
  již od 19 359 Kč
Rohová sedací souprava Corona Rohová sedací souprava Corona Rohová sedací souprava Corona + 27
3 - 5 týdnů
  již od 33 819 Kč
Rohová sedací souprava Larde Rohová sedací souprava Larde Rohová sedací souprava Larde + 81

Kategorie: Články Obývací pokoj Styly bydlení a inspirace

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů