Loading...

Inspirace barvami | Fialová v interiéru

9 min. čtení Inspirace barvami | Fialová v interiéru

Úvodní foto: Shutterstock

 

Možná, že si nejprve řeknete, že je to ta poslední barva, kterou byste použilil ve svém interiéru. Ale pak zjara spatříte kytici ketoucích šeříků a zatoužíte po ní. Okamžitě. A co víc, klidně kvůli ní pořídíte ještě několik doplňků, aby její krása ještě vynikla!

Fialová je podmanivá, svůdná barva, má rozhodně velké charisma. Je nejsnáze uchopitelná - protože dokáže ladit doslova s čímkoliv. Zároveň je však asi nejméně častá, snad proto, že dotáhnout interiér laděný do této barvy  k dokonalosti, vyžaduje jasnou myšlenku. Omezit se na sytou barvu jedné zdi, nebo pohovky, navíc ještě v kontrastu s bílou - jak ji u nás běžně vídáme, je častá chyba. Nemůže za to však fialová, nýbrž naše neznalost. Takto vysoký kontrast je třeba zmírnit, v každé podobě, doplňujícími světlejšími tóny, nebo ozvláštňujícími prvky, materiály, doplňky ...

Pokusíme se Vám představit Fialovou v trochu jiném světle a poradit, jak s ní zacházet. Pak už bude záležet čistě na Vás, zda se rozhodnete pro šeříkovou modrou, šeříkovou červenou, modro fialovou, bordó, lila, pastelovou fialovou, vřesovou, odstín telemagenta, ultrafialovou, purpurovou, nebo tzv. "mauve"...

 

Kontrastem sama sobě

Fialová je mystycká, tajemná a náš přístup k ní je obvkle zcela jasný. Buď to ji milujeme, nebo nenávidíme. Bude to spojením dvou základních barev - ze kterých tento odstín vzniká: červené a modré, ohně a ledu, hřejivého a chladného. Je zkrátka kontrastem sama sobě.

Je barvou rozjímání a duchovna, jestliže se zajímáte o duchovní rozvoj, nebo se rádi oddáváte meditacím a cvičení jógy, fialovou si zamilujete! Nevybízí k přebytku aktivity, spíše má opačný efekt - je barvou relaxace a uvolnění. Také barvou soustředění se na sebe sama, na svůj vnitřní svět.

V některých kulturách je považována za barvu smutku a v některých lidech údajně probouzí také deprese. Nezapomínejme však na to, že stejně si v jiných kulturách stojí černá i bílá - a také se jim nevyhýbáme. Tento strašák se pak náramě hodí těm, kteří před touto barvou varují, nedoporučují ji a z některých "odborných" článků by se dokonce dalo usoudit, že pokud si tutu barvu vpustíte do bytu, jste buď psychicky labilní, emočne nestálí, doslova "nevíte si rady se svým životem", máte fyzický handicap, anebo jste homosexuál. S takovými nesmysly však samozřejmě nesouhlasíme. Stejně jako s fámou, že zeď, vymalovaná v sytě fialové barvě, je tabu.

Na člověka zkrátka působí každá barva jinak a jestliže ve Vás probouzí pozitivní pocity, neomezujte se předsudky někoho jiného. :)

fialová kuchyně

Autor fotografie: John Merkl, zdroj: Houzz.com

 

Kam se hodí

Prvoplánově do místností, kde nepotřebujete být fyzicky, či mentálně aktivní. Samotná barva totiž příliš k aktivitě nevybízí. Proto by mohla být považována za nevnodnou například do fitka či kanceláří. Kdo z nás je ale doma má. :)

Skvělá bude naopak v ložnici, protože prý pomáhá navodit romantickou atmosféru a dokonce podporuje libido. A nebo v pokojíčku ratolestí, které občas není na škodu trochu uklidnit. Někdy je také spojována s intimitou v osobní sféře a proto se skvěle hodí do koupelen, jako alternativa k modré, protože nepůsobí tak studeně.

Berte však v potaz denní světlo - tmavší odstíny fialové budou správně fungovat i v malých pokojích, podmínkou je však dostatečná světlost prostoru - dostatečně velké okno (okna).

Také v obývacím pokoji může být neodolatelná. Nábytek ve fialové barvě dodá Vašemu domovu originalitu, rafinovanost a rozhodně ho oživí. Stane se tak oblíbeným místem pro rodinná setkání.

Obzvláště dobře vypadá na závěsech, nebo těžkých textiliích obecně. Překrásná je fialová na sametu - v tomto případě snad ani nelze šlápnout vedle!

Pokud zvolíte decentnější odstín, můžete jím klidně vymalovat celou chodbu či předsíň a vystačíte-li si s fialovou pouze v doplňcích, lze ji aplikovat v podstatě kamkoliv, také jako zajímavou další barvu ke kombinacím.

fialová barva

Zdroj: Pinimg

 

S čím kombinovat

Možná si řeknete, že záleží na tom, která ze základních barev ve fialové převažuje - zda jde spíše do modra a působí tedy chladněji, a uklidňujícím dojmem, nebo do červena a je více dominantní a vyvolává dojem útulnosti. Velmi však záleží na tom s jakými dalšími prvky konkrétní odstín sladíte. I modro-fialová může v kombinaci se zlatými prvky vypadat úplně jinak, než jste zprvu očekávali. Obecně je proto lepší pohlížet na fialovou jako na neutrální barvu.

Chcete-li vsadit na nevšední a přitom naprosto přirozenou kombinaci barev, vsaďte na odstíny lesního ovoce! Borůvky, jahody, ostružiny a maliny. Budete se divit, ale fialová si rozumí jak s červenou, tak s růžovou a oranžovou barvou. Kombinovat můžete jak syté, tak pastelové odstíny a nejlépe obojí dohromady. Budete-li chtít výsledný mix trochu utlumit, stačí použt přírodní odstíny bílé, béžové, krémové či světlé dřevo.

Pro méně divokou, ale pořád krásnou kombinaci použijte růžovou nebo lila - či jiný, světlejší, odstín fialové.

Úžasná je fialová barva v kombinaci s šedou! Tato neutrální barva krásně zvýrazní svůdnost fialových tónů.

Neurazí ji však ani zelená a modrá - zejména kombinace s tyrkysovou či petrolejovou je velmi stylová a oblíbená!

Odvážnější, ale v mnohých případech příjemná, může být také kombinace fialové s černou. Není třeba se jí bát! Jen to chce trochu citu.

Jak již zaznělo výše, pokud se pustíte do zařizování interiéru touto barvou ve větším měřítku, je třeba domyslet tento záměr do konce. Od výmalby, barvy podlahy, až po doplňky a dekorace, které výsledný dojem dotvoří. Fialová se hodí ke všem stylům - zvládne hypermoderní skleněné a zrcadlové povrchy, lesk i mat, neruší se takřka s žádným mořením dřeva a stejně příjemně působí ve venkovském pojetí, ve vintage, ale také obklopena luxusem - v podobě zlata, mramoru a dalších prvků okázalosti. Vypadá dobře ve společnosti strohých a jednoduchých linií, ale také společně s barokními "kudrlinkami," květinovým motivem a zdobenými rámy obrazů a zrcadel.

Obzvláště jí sluší kov a sklo, metalické efeky, látky s hedvábným vzhledem a povrchy, zdobené strukturou - prošívání apod.

s čím kombinovat fialovou barvuZdroj: colorpalettes

 

Na co si dát pozor

  • Na jednotvárnost. Kombinujte raději více odstínů fialové společně. Vyhněte se prudce kontrastní kombinaci jediného odstínu fialové s bílou. Zvláště, pokud jste zvolili tmavou, nebo velmi sytou barvu. Není to hezké ani teď a nebude to hezké ani zítra. V lepším případě Vás tato kombinace rychle omrzí, v horším ji časem budete nenávidět.
  • Fialová barva potřebuje prostor. Pokud jít ho (ne)dáte, vrátí Vám to i s úroky. Na malém prostoru může být tato barva krásná jako solitér, nebo ve formě jediného výraznějšího prvku. Fialové zdi nepatří do příliš malých, tmavých pokojů. V takovém případě volte raději fialové textilie (třeba deku, pléd, či povlečení), potahy dekoračníh polštářů, závěsy aj. Nebo zkuste fialový, kusový koberec!
  • Pokud nechcete k fialové barvě bílé zdi, ani jinou barvu, zkuste našedlou bílou, nebo bílou s pouhým nádechem do fialova. Lichotit jí může také champagne ostín, ovšem pozor na nažloutlé či příliš teplé, béžové tóny! Výsledek by mohl působit dojmem, že stěny jsou zažloutlé.
  • Pozor si dávejte také na laciné materiály. Dekorace z plastu ve fialové barvě bývají učiněným peklem, protože v této barvě ještě více vynikne jejich provedení. A to často nebývá příliš valné.

 

Pokud Vám je tato barva blízká a něčím Vás přitahuje, nebraňte se tomu. Rozhodně to není barva pro každého, dokonce by se dalo říci, že ji k sobě pustí jen ten, kdo ji v životě potřebuje. Může se také stát, že se do ní zamilujete jen v určité fázi života a tato láska s lety odezní. Na druhou stranu - která ne? To ještě není důvod nedát tomu šanci!

 

Pokud to totiž vyjde, může to být doopravdy nádherné.

 


 

Doporučujeme | Ve fialovém kabátku..

 

Štítky: tipy a rady design tipy pro bydlení koupelna ložnice homedesign dětský pokoj francouzský styl inspirace barvy barvy v interiéru jak si zařídit interiér moderní obývací pokoj články článek blog malý byt nápady fialová v interiéru fialový interiér jak na fialovou barvu

Kategorie: Články Styly bydlení a inspirace Rozumíme barvám

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů