Loading...

5 pravidel pro zařízení ložnice

7 min. čtení 5 pravidel pro zařízení ložnice

 

Vzhledem k tomu, že spánkem trávíme až třetinu života, mohou ostatní pokoje ložnici konkurovat, v tomto ohledu, jen stěží. A přesto mnohem větší péči obvykle věnujeme kuchyni či obývacímu pokoji - nejspíš proto, že jsou obvykle v našich domácnostech centrem všeho dění.

Ložnice je naopak ryze soukromým prostorem a by měla být místem, kde se cítíte nejbezpečněji a nejpříjemněji. A právě těchto vlastností lze v ložnici dosáhnout dodržením následujících pěti pravidel.

Pokud však čekáte výčet vybavení a seznam nábytku, kterým je třeba funkční ložnici zařídit, tentokrát se jej nedočkáte. Dnes se totiž zaměříme na zcela jiné prvky - ty zásadní.

 

Postel

Určujícím prvkem celé místnosti je, samozřejmě, postel. Její umístění je stěžejní nejen pro vzhled pokoje, ale také pro kvalitu spánku, klid a atmosféru ložnice. Někdo tvrdí, že nejlepší je umístit postel do rohu, jiní, že naproti dveřím a další Vám obě tvrzení pro změnu vyvrátí a navrch přidá vlastní argumenty.

Nejdůležitější je to, jak se v ložnici cítíte Vy sami, jak je situovaná a zda se ve svém domě, či bytě, cítíte celkově být v bezpečí. Z postele byste rozhodně měli vidět na dveře, bez toho, aby bylo nutné otáčet k nim hlavu, nebo se dokonce vyklánět. Není však nutné dodržovat mezi dveřmi a lůžkem maximální rozestup, který vám stěny dovolí.

Právě vzdálenost ode dveří, nebo dobrý výhled na ně, totiž dodávají ložnici na pocitu soukromí. A ten je pro ni naprosto zásadní. Jestliže se Vaše ložnice dělí o větší prostor například ještě s domácí pracovnou či dětskou postýlkou, nebo větší, samostatnou šatnou, oddělte spací část od zbytku alespoň paravánem, nebo jinou zástěnou. Jedná se sice o čistě symbolické řešení, je ale funkční.

Jestliže Vy, nebo Váš partner vstáváte výrazně dříve, než ten druhý, může navíc pomoci utlumit nežádoucí zvuky, vycházející ze šatní skříně, či komody, při hledání svršků.

 

ložnice a pes

Zdroj: Burst | Pexels

Poloha pokoje

Spát byste měli v klidové zóně domu – což jsou pokoje s okny do zahrady nebo dvora. Zcela nevyhovující jsou okna umístěná směrem k silnici, na dobře osvětlenou ulici a podobně. Pokud není zbytí nebo na výběr, opatřete okna situovaná do ulice kvalitními závěsy, které Vás dokáží zbavit nejen rušivého světla, ale částečně také hluku.

Podle orientace na světové strany je nejvhodnější ložnice orientovaná na východ, nebo sever. Sluneční paprsky nabíjejí místnost energií, dokáží ji (zejména v letních měsících) také výrazně prohřát.  To však není u ložnice žádoucí. Orientace na východ vám dopřeje probuzení s ranními paprsky v oknech, kam se ovšem, v dalších fázích dne, již nedostanou. Na večer tak v ložnici bude výrazně chladněji, než v jiných částech domu, díky čemuž se Vám v ní bude báječně spát.

 

Teplota a vzduch

Možná jste již pochopili, že tento faktor je rovněž nesmírně důležitým prvkem, podílejícím se na celkové atmosféře v pokoji, na Vašem spánku a pocitu z Vaší ložnice. Doporučená teplota v ložnici by neměla být vyšší než 18 - 20 °C – tedy o poznání nižší, než je celkový průměr v našich domácnostech, s ohledem na podnebí a v teplejší polovině roku. Pomáhat si můžete ventilací a samozřejmě také pravidelným větráním. Další důvod, proč jsou okna ložnice, směrovaná do ulice, nevhodná.

Kvalita vzduchu je kapitola sama o sobě. Naštěstí víme, jak si pomoci bez nákladných čističek. Které pokojové květiny jsou pro umístění v ložnici vhodné a dokonce zlepšují čistotu ovzduší ve svém okolí, se dočtete v našem starším článku o ložnicích: Ložnice není obývák.

 

Světlo

O denním světle a slunci již zaznělo to nejdůležitější, pravděpodobně Vás však napadne, že do ložnice se ubíráte většinou ve večerních, či dokonce nočních hodinách, kdy již vládne naprostá tma. Navzdory tomu se však všeobecně nedoporučuje ložnici osvětlovat výrazným, umělým světlem.

Centrální světlo nemusí být nikterak silné, raději je opatřete elegantním lustrem a větší pozornost věnujte osvětlení u postele, popřípadě v rohu pokoje, nebo v prostoru, kde jsou umístěny skříně a další úložné prostory.

Osvětlení u postele se odvíjí od toho, zda si v lůžku rádi a pravidelně čtete, či nikoliv. V případě, že ano, pořiďte si k posteli raději bodovou lampu, nebo klasickou stolní. Bodové lampy lze umístit přímo na čelo postele nebo na stěnu poblíž a můžete jimi nasvítit přímo stránky knihy či časopisu. Rozhodně se vyhněte oblíbeným lampičkám se stínidly – na efekt mohou být skvělé, pro čtení však nejsou vůbec vhodné. Díky stínítku totiž neosvětlují to, co čtete, nýbrž noční stolky, na nichž stojí.

Šetřete svůj zrak. Více o pravidlech Jak (ne)svítit se dozvíte v tomto článku.

 

čtení v posteli

Zdroj: Burst | Pexels

Barvy

Věčné téma – podobně jako umístění postele. Někdo má rád teplé barvy, někdo je naopak nesnáší, obecně platí, že „aktivní odstíny,“ jako červená, sytě žlutá, výrazně zelená nebo oranžová odpočinku a usínání nesvědčí, protože nás naopak mohou budit k aktivitě. Osvědčeným způsobem, jak do ložnice dostat teplé barvy a nemuset se obávat, že Vás budou rušit, je volba pastelových či tlumených odstínů.

Kombinujte je s bílou, nebo šedou barvou, které jsou nejen univerzální, ale také navozují pocit čistoty a tak se do ložnice skvěle hodí.

Ideální jsou přírodní odstíny modré, chladnější zelené, zemitě hnědé, nebo béžové. Dodávají prostoru na přirozenosti a navozují kýžený pocit, podobný tomu, který prožíváme při pobytu v přírodě. Přírodní materiály, dekorace i vzory jsou navíc nejoblíbenějšími trendy současnosti.

Záleží Vám na milostném životu? Možná Vás překvapí, že namísto kýče v podobě červené a růžové barvy, prý kvalitnímu milostnému životu prospívá na zdech právě hnědá a béžová. Jsou nenápadné a často používané také v hotelích. Proč myslíte?

Tak či onak, pamatujte na to, že nejdůležitějším faktorem při výběru barev jsou osobní preference Vás a Vašeho partnera. Každý člověk vnímá barvy individuálně, na základě mnoha faktorů a tak se jeden může cítit dobře v pokoji, vymalovaném fialovou, či žlutou a druhý nikoliv.

Vybírejte takové odstíny, které Vás uklidňují, působí na Vás důvěryhodně a cítíte se jimi obklopení zkrátka dobře.

 

Už víte, co je ve Vaší ložnici nastaveno špatně, nebo naopak? Věříme, že s naším shrnutím jste zase o krůček blíž k tomu, aby se Vám v ní

 

nejen líbilo, ale také lépe spalo.

 

 


Doporučujeme | Nábytek do Vaší ložnice:

Štítky: tipy a rady bydlení tipy pro bydlení moderní bydlení ložnice moderní ložnice moderní interiér čalouněná postel 160x200 zařizujeme bydlení noční stolek noční stolky zařízení ložnice zařizujeme ložnici

Kategorie: Články Ložnice Radíme, jak na to

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů