Loading...

Jak na rekonstrukci dětského pokoje

5 min. čtení Jak na rekonstrukci dětského pokoje

Při plánování rekonstrukce dětského pokoje je důležitá flexibilita. Interiér by měl odrážet osobní preference a zájmy dětí, měl by být praktický, hravý, zábavný a pohodlný. Myslete však i na to, že se budou koníčky a osobnost dítěte v průběhu jeho dospívání stále proměňovat. Podívejte se na to, jak správně zařídit dětský pokoj pro kluky a holky tak, aby jim poskytoval vše, co potřebují na delší dobu.

Jak postupovat při rekonstrukci dětského pokoje

Dětský pokoj musí být prakticky řešený. Dítě potřebuje pro svůj zdravý rozvoj dostatek podnětů i prostoru. Nároky na prostor se zvyšují společně s věkem dítěte. Pokud máte vysoké stropy, můžete v pokoji vybudovat patro, anebo využít různé rozkládací, výsuvné nebo sklápěcí vybavení. Jestliže bude žít v pokoji více dětí, prostor alespoň opticky rozdělte, aby měly děti vlastní prostor.

Co by měla zahrnovat rekonstrukce dětského pokoje

  • Výměna topení, případně zbudování podlahového topení
  • Nové elektrické rozvody s ohledem na bezpečnosti dětí a vhodné osvětlení
  • Příprava na pokládku a samotná pokládka nové snadno udržovatelné podlahy
  • Vyrovnání stěn, případné odhlučnění, výmalba, případně tapetování
  • Zařízení novým nábytkem, bytovým textilem, dekoracemi a doplňky

Jakou zvolit podlahu

Příliš tmavá podlaha opticky zmenší prostor a působí pochmurně. Na světlé podlaze jsou zase vidět nečistoty. Měla by být nehlučná, odolná a bez nebezpečných látek. Vhodné je dřevo a vinyl v neutrální barvě. Plovoucí podlaha je chladná, hlučná a přitahuje prach a koberec se obtížně udržuje. Přinášíme vám spoustu inspirace jak efektivně zmodernizovat pokoj, jaké použít barvy i vybavení. 

Jaké barvy vybrat do dětského pokoje

Barvy ovlivňují naši náladu a pocity. Barvy v dětském pokojíčku by měly v dětech probouzet kreativitu, fantazii a zájem, ale současně by je neměly rušit při odpočinku a usínání. Vymalování a tapety má aktivovat pozitivní a hravou energii. Dejte i na názor dětí. Tlumenými či pastelovými odstíny barvy se natírá 30 % až 80 % plochy pokoje a zbytek stěn je vhodné ponechat v bílé barvě.

  • Žlutá – vnáší radost, životní energii a vyváží nedostatek světla v tmavších místnostech
  • Oranžová – vyvolává pozitivitu, radost a prosvětlí interiér
  • Růžová – evokuje něžnost, nevinnost, klid a lásku
  • Fialová – je elegantní, stimuluje kreativitu a fantazii
  • Modrá – působí relaxačně, uklidňuje a mírně ochladí prosluněné prostory
  • Zelená – je přírodní, příjemná, hravá a veselá, vnáší pocit harmonie svěžesti a bezpečí

Rozdělení pokoje na funkční zóny

Pokud je dětský pokoj sdílený, mělo by v něm mít každé dítě vlastní osobní prostor. Vhodné je i rozdělení zón podle různých druhů činností. Vytvořte sekci na hraní, učení a odpočinek s ohledem na bezpečnost dětí. Prostor můžete rozdělit pomocí nábytku i barev. S naším nábytkem vás čeká snadná rekonstrukce za výhodnou cenu. Nový dětský pokoj je navíc skvělý dárek pro děti.

Jaký zvolit nábytek do dětského pokoje

Kvalitní dětská nová postel pro holky i kluky zajistí dostatečný spánek a odpočinek. Zvolit můžete hravou palandu, dětské patrové postele se zábranou, čalouněné varianty s úložným prostorem nebo rozkládací postel. Vyberte vhodnou matraci z přírodních materiálů, která se přizpůsobí dětské páteři.

Přidejte odolný psací stůl s kvalitní kancelářskou židlí. Doporučujeme rostoucí nábytek, výškově nastavitelnou desku stolu a ergonomickou polohovací židli. Správná výška pracovní desky psacího stolu je nastavena tak, že ruka ohnutá v lokti svírá pravý úhel. Předejdete tím nadměrnému zatěžování svalů kolem krční páteře a ramenních kloubů.

Nezapomeňte doplnit hravé doplňky do pokoje, jako jsou taburety, sedací vaky nebo rozkládací pohovky, které pohodlně usadí všechny kamarády. V každém dětském pokoji je také nutné zajistit dostatek úložných prostor. Naše široká nabídka kvalitního nábytku zahrnuje cenově dostupný nábytek, co vydrží. Procentov vám dá víc. Nabízíme vám slevy až 20 % na nové vybavení pokoje.

Osvětlení dětského pokoje

Díky vhodnému osvětlení zamezíte poškození zraku při hraní i studiu. Základem je centrální přisazené svítidlo nebo závěsný lustr vydávající rozptýlené světlo. Vhodným zdrojem jsou LED žárovky v teplé bílé barvě. Pro osvětlení pracovního stolu je ideální polohovatelná lampička a pro osvětlení u postele lampa s možností nastavit několik úrovní svítivosti na čtení i přípravu ke spánku.


Holčičí postýlka se zábranou Agnes 140 x 70 cm
-25%
Vyprodáno
4 789 Kč 3 598 Kč
Holčičí postýlka se zábranou Agnes 140 x 70 cm

Dětská postel cars 160x80 cm auta
-26%
Vyprodáno
4 848 Kč 3 568 Kč
Dětská postel cars 160x80 cm auta Dětská postel cars 160x80 cm auta Dětská postel cars 160x80 cm auta Dětská postel cars 160x80 cm auta

Sedací pytel Gleo 250 L
-15%
Skladem 3 ks
1 364 Kč 1 160 Kč
Sedací pytel Gleo 250 L Sedací pytel Gleo 250 L

Kategorie: Články Trendy v bydlení Radíme, jak na to

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů