Loading...

Nová jídelna na dosah

7 min. čtení Nová jídelna na dosah

Ať už doma máte samostatnou jídelnu nebo jídelní kout v obývacím pokoji či kuchyni, vždy je potřeba myslet na to, abyste se během stolování cítili dobře. Jen tak si veškeré pokrmy vychutnáte naplno. Každý prostor potřebuje čas od času změnu. Jak vdechnout nový život jídelně si povíme v následujícím článku.

Obměna nábytku

Když se řekne rekonstrukce nebo renovace, často si představíme velké stavební zásahy, nebo pořízení úplně nového nábytku a vybavení. Avšak v případě oživení jídelního prostoru není nutné vždy sahat po rozsáhlých úpravách nebo kompletně novém jídelním setu. Existuje celá řada dalších možností, jak vdechnout jídelně nový život.

  • Pokud uvažujete o přidání nových prvků do jídelny, začněte s výměnou židlí. Nové, barevné nebo čalouněné židle mohou prostoru dodat nový nádech a dynamiku. Židle, jako často používaný nábytek, mohou být centrálním prvkem, který upoutá pozornost. Pokud vaše stávající židle skřípou nebo jsou nestabilní, je to jasný signál pro jejich výměnu.
  • Pokud máte rozkládací stůl, který již dlouho nebyl rozložen, proč nezvážit jeho nahrazení větším stolem? Tento krok vám umožní vytvořit více místa pro stolování a zároveň dodá prostoru nový vzhled. I malá změna, jako je rozložení stolu, může mít velký vliv na celkový pocit z prostoru.
  • Doporučuje se také přidání příborníku nebo komody, která poskytne další úložný prostor pro vaše kuchyňské potřeby, jako jsou nádobí, ubrusy, vázy a další dekorační předměty. Toto uspořádání vám pomůže udržet všechny předměty organizované a snadno dostupné.
  • Nezapomeňte na sílu detailů. Malé změny, jako je přestříkání nohou dřevěného stolu na bílo, polepení okraje desky metalickou nebo černou lesklou fólií, či oživení šuplíků příborníku zajímavě vzorovanou tapetou, mohou mít zásadní dopad na celkový dojem z prostoru.

Výběr velikosti jídelního stolu

Při výběru velikosti jídelního stolu je klíčové brát v úvahu rozměry dostupného prostoru a počet lidí, kteří se budou u stolu pravidelně shromažďovat. Pro menší domácnosti, jako jsou jednočlenné nebo dvoučlenné byty, kde stolování není prioritou, může být ideální volbou malý nebo sklopný stůl, který šetří místo, ale zároveň poskytuje dostatečnou plochu pro jídlo.

Pro větší domácnosti je vhodnější zvolit tradiční stůl. Pokud se domácnost často neschází u stolu, je rozumné zvážit menší rozkládací stůl, který lze přizpůsobit potřebám, například při návštěvách nebo rodinných setkáních. Pro čtyřčlennou rodinu bude obvykle stačit stůl o velikosti 80 x 120 cm.

V případě velkých bytů nebo domů, kde je dostatek místa pro samostatnou jídelnu, je doporučeným řešením velký jídelní stůl. Takový stůl může hostit větší skupinu lidí, což je ideální pro společenské události nebo rodinné večeře.      Stůl do jídelny Sirene                     Kuchyňský stůl Loft kolo                    Jídelní stůl rozkládací Oktes                      Jídelní stůl Industrial       

Změna okolního prostředí

Existuje několik způsobů, jak dosáhnout nového vzhledu, od malby přes tapetování až po dekorativní úpravy stěn. Rozhodnutí by mělo vycházet z představ o tom, jaký styl chcete pro svou domácnost vytvořit, přičemž je důležité, aby jídelna ladila se zbytkem vašeho domova.

Při výběru barev pro jídelnu je třeba zvážit, jaké odstíny jsou vhodné a které by se měli vynechat. 

  • Teplé barvy, jako jsou zlatá, oranžová a červená, jsou známé pro svou schopnost vytvářet přátelskou atmosféru a mohou dokonce podporovat chuť k jídlu. 
  • Naopak, odstíny jako fialová a vínová mohou prostoru dodat pocit luxusu a elegance.
  • Zelená barva může mít negativní vliv na vnímání jídelny a dokonce ovlivnit vzhled jídla, což může být nežádoucí.
  • Zemité tóny, jako hnědá, béžová a okrová, jsou také vhodnou volbou, protože pomáhají vytvářet uklidňující a příjemnou atmosféru. 
  • Je doporučeno se vyvarovat použití příliš výrazných barev, jako je růžová, černá nebo neonové odstíny, které mohou působit rušivě.

Kromě barev stěn můžete experimentovat i s barevnými dekoracemi a nábytkem, například s oblíbenými čalouněnými židlemi.

Co takhle přidat koberec?

Rozhodnutí o typu podlahové krytiny v kuchyních a jídelnách je důležité. Lidé často preferují hladké povrchy jako linoleum, parkety, laminátové podlahy, dlaždice nebo dokonce leštěný beton. Avšak přidání kusového koberce v oblasti jídelního stolu může přinést příjemný vizuální i funkční prvek. Koberce nejenže zvýrazní prostor kolem stolu a dodají mu útulnost, ale jsou také snadné na údržbu – na rozdíl od pevných koberců, které pokrývají celou podlahu. Kusové koberce lze snadno vyčistit a jsou ekonomickou volbou, protože je možné je v případě potřeby levně vyměnit.

  • Pro ty, kteří si doma zvyknou zouvání, může kusový koberec poskytnout příjemnou tepelnou izolaci, což je zvláště vítané během dlouhého posezení u stolu v chladnějších měsících.
  • Je důležité vybírat koberec správné velikosti tak, aby odpovídal rozměrům stolu s odsunutými židlemi a nezpůsoboval nepohodlí.
  • Pokud jste skeptičtí k použití koberce v jídelní zóně, doporučujeme zvolit model s krátkým a hustým vlasem, který je odolnější vůči skvrnám a snadnější na čištění. Neutrální vzory jsou také efektivní v maskování drobných nečistot.

Poslední věc - doplňky

Mají neocenitelnou schopnost transformovat jakýkoliv prostor. Dobře zvolené dekorace mohou zcela změnit vzhled zdánlivě obyčejného pokoje, nebo kusu nábytku. Často stačí jeden malý detail a místnost se stává osobnější, začne vyzařovat nezaměnitelné kouzlo a vytváří atmosféru, která nás obklopí.

 

Jestliže rádi měníte prostředí kolem sebe a dekorování domova Vás naplňuje a baví, pořiďte si např. čtyři ucelené sady, které střídejte podle nálady, nebo různých částí roku:

  • V létě vás mohou bavit doplňky z mořské trávy, námořnická modrá, společně s rozvernými pruhy a dekorace různých tvarů
  • Zimní období ovládnou bezpochyby adventní ozdoby a vánoční dekorace
  • Květované závěsy a textilní prostírání mohou být dominantou jarních měsíců, spolu s velkou vázou na čerstvé či luční květiny
  • Na podzim vás mohou lákat kytice usušených klasů se zlatými svícny, či lucerny a pletené přehozy

 

Věříme, že tyto tipy alespoň trochu rozvíří vlny běžnosti v jídelních koutech a jídelnách, které jsou v českých a slovenských domácnostech často opomíjené. Ať už vás zaujme kterýkoliv z představených nápadů, možná vás nyní napadne nějaká změna, kterou byste rádi ve svém domově realizovali.

Jídelní stůl 120 x 80 Dorlan
-15%
Skladem 3 ks
5 522 Kč 4 693 Kč
3 - 5 týdnů
  již od 1 602 Kč
Koberec Bardot Gray Koberec Bardot Gray Koberec Bardot Gray
3 - 5 týdnů
  již od 6 528 Kč
Komoda Lanzzi 120 Komoda Lanzzi 120

Mohly by Vás také zajímat další články na téma:

Kategorie: Články Kuchyně a jídelna

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů