Loading...

Jak vybrat knihovnu

6 min. čtení Jak vybrat knihovnu

Úvodní foto zdroj: Habitat

 

Je mnoho kousků, které interiér nemůže postrádat. Jedním z nich je i knihovna, která vyhoví jak designovému oku, tak i nadšeným knihomolům. Malou knihovnu plnou oblíbených titulů můžou stejně tak zaplnit stylové dekorace nebo vzpomínkové předměty. S takovou malou výstavkou rodinných fotografií bude Váš domov zase o něco útulnějším místem.

Knihovny bývají často jakýmsi interiérovým chameleonem. Přizpůsobí se každému prostoru a v žádném nevypadají nepatřičně. Snad jen v kuchyni bychom se mohli pozastavit nad jejich umístěním (i když i zde najdeme knihy - nejen v podobě kuchařek). Zkrátka si najdou svůj účel všude. A co víc, dodají každému interiéru ten správný „pocit domova“.

Otázkou však zůstává, jak vybrat tu pravou. Co zohlednit při výběru knihovny a mezi čím můžeme vybírat, si řekneme v dnešním článku.

stylová knihovna

Toužíte po opravdu velké knihovně, ale nechcete utrácet za nábytek na míru? Vyřešte to koupí tří knihoven, místo jedné!  Podobného efektu, jako je na fotce, dosáhnete spojením knihoven Regset, ve dvou různých šířkách.| Zdroj: Wayfair.com

 

Zavěsit, nebo na zem?

Závěsné knihovny sice tolik nezahlcují prostor, ovšem mívají určitou maximální nosnost - a svým způsobem je tak omezena i jejich celková velikost. V podobě malého regálu, nebo policového systému, nebudete mít žádný problém. Co když máte ale s poličkami i jiné plány, než na nich vystavit pár knížek - jak se říká, pro efekt? Je proto třeba myslet dopředu a střízlivě uvážit, jestli Vám malá knihovna postačí, nebo budete raději spoléhat na klasickou, stojací variantu.

V tomto případě také odpadá mnohdy riskantní vrtání do zdí, ve Vašem obývacím pokoji, nebo ložnici. Jestliže máte malé děti a rozhodnete se pro vysokou knihovnu, nezapomeňte, že i v tomto případě je lepší připevnit nábytek ke zdi - jako pojistku.



Napřímo nebo do rohu

Klasikou, která jasně vede ve většině domácností je přímá knihovna. Její rozměry jsou však dány, a tudíž pokud změníte rozvržení nábytku, může se stát, že se Vám pak už nebude hodit. Díky její univerzálnosti pro ni však často bez problémů najdete využití třeba v jiném pokoji.

Přizpůsobit se dispozici umí skvěle rohová knihovna. Ta zaplní osamělé kouty, a ještě nabídne úložný prostor. Existuje však ještě jiné, šikovnější řešení - na našem e-shopu najdete knihovnu s variabilním sestavením do rohu i napřímo a zůstane stylová v obou případech.

S knihovnou v podobě regálu (bez  zadní výplně), můžete zase efektivně dělit prostor a použít ji jako přepážku - především v bytech s otevřeným půdorysem, nebo třeba k oddělení Vaší domácí kanceláře od zbytku pokoje.

vysoká komoda sonoma

Raw moderna v podání praktické policové knihovny Sabon najde místo jak pro sbírky knih, i pro designové kousky.

 

Kolik knížek tolik polic?

S místem v knihovně nešetřete, rozhodně kupte o něco větší úložný prostor, než který momentálně potřebujete. Nikdy nevíte, jaká knížka nebo designová váza se Vám zalíbí!

Na druhou stranu, nikdy není problém dokoupit další kousek - zvláště v případě, že jste zvolili univerzální vzhled již u první knihovny.

V naší nabídce najdete vysoké knihovny s osmi policemi i nízké regály, které postavíte jak vertikálně, tak i horizontálně


S metrem hladce obrace

Ruku v ruce jdou s počtem polic i rozměry. Je jasné že se zvyšujícím se úložištěm bude růst i výška, ale co do šířky a hloubky?

Pokud bude knihovna primárně sloužit k uložení knih, pak může být hloubka uložení menší (ale stále dostatečně velká pro každou knížku). V případě, že chcete využít police i pro doplňky a dekorace, pak počítejte s větší hloubkou.

Šířka je potom už individuální rozměr, který si zvolíte podle svých možností. Na procentov.cz najdete úzké od 60 centimetrů i široké kolem 150 centimetrů – je tedy z čeho vybírat!

bílá knihovna

Regálová knihovna Wide v bílém provedení je naprostým odrazem dnešní doby – praktická a stylová.

 

Výběr materiálu

  • V současnosti nejoblíbenějším materiálem je lamino. Je cenově dostupné, odolné a takřka bezúdržbové. Bývá navíc opatřeno PVC hranami, odolnými proti poškození nárazem a je možné jej sehnat v bezpočtu barevných i dřevěných dekorů.
  • Druhou možností je masivní dřevo - to je však samo o sobě mnohem těžší, což by Vám mohlo (v případě, že budete chtít připevnit knihovnu na zeď) způsobit nemalé potíže s instalací. Krom toho se jedná o výrazně nákladnější materiál, který vyžaduje další péči.
  • Poslední možností je kovová konstrukce, nebo její kombinace s předchozími dvěma materiály. Vydrží takřka cokoliv, ale nemusí zapadnout do každého interiéru.

 

Nezaostává ani design

Jednoduché řešení nebo lehká abstrakce? To už záleží jen a jen na Vás. V nabídce stylů nechybí trendy industrial, klasika, ani neotřelá moderna. A nezaostává ani naše nabídka dekorů, kde najdete jak dokonalý odstín dřeva právě pro Váš interiér, tak i čistě bílou, nebo černou klasiku.

Knihovna může ve Vašem interiéru vynikat neotřelou barvou, nebo designem, nebo ji můžete naopak přizpůsobit barvě zdí. V takovém případě dodá prostoru jakýsi profil a více pak vyniknou věci, které do jejích polic uložíte. Pokud si nejste jistí, nebo Vám chybí odvaha, dobrým řešením, kterým nikdy nic nepokazíte, je sjednotit barvu knihovny s ostatním nábytkem v místnosti.

 

Pokud jste došli až sem, a stále ještě nemáte dost, spoustu dalších tipů najdete také v našem starším článku >> Vaše domácí knihovna. Věříme, že Vám tento článek alespoň částečně pomůže a

 

 

výběr nového nábytku pro Vás bude zase o něco jednodušší.

 

 


Doporučujeme | Knihovny pro Vás

Vyřazeno
  4 659 Kč
Police na knihy dub sonoma Charm
-4%
Vyřazeno - procentov
5 019 Kč 4 799 Kč
Industriální regálová knihovna Vukala
-10%
3 - 5 týdnů
2 407 Kč 2 169 Kč

Štítky: obývací pokoj obývák inspirace kancelářský nábytek moderní obývací pokoj policový regál domácí knihovna nábytek do obývacího pokoje jak na to poličky obývací stěny regály blog o bydlení domácí kancelář ložnice ložnice inspirace inspirace bydlení nápady pro domácí kancelář how to zařizujeme kancelář knihovna jak vybrat knihovnu regál na knihy police na knihy knihovna nábytek nábytek knihovna domácí knihovna nábytek levné knihovny nábytek knihy jak na výběr nábytku

Kategorie: Články Obývací pokoj Radíme, jak na to

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů