Loading...

Vybíráme komodu

6 min. čtení Vybíráme komodu

Pokud už jste někdy zažili stěhování, tak dobře víte, že se prostorný pokoj dokáže až překvapivě rychle zaplnit krabicemi s nezbytnostmi, které si chcete vzít do své další životní etapy, jež nový domov přináší.

S obavami, zda pro vše vůbec najdete vlastní místo a nebudete muset přemisťovat hromádku věcí z gauče na stůl přemýšlíte, kolik úložného prostoru vlastně budete potřebovat. S takovými myšlenkami se nemusíte vůbec stresovat, jelikož řešení problému je více než jednoduché.

S každou maličkostí k uložení pomůže komoda, nábytek tak univerzální, že se dá použít prakticky v každé místnosti. Při koupi komody však musíme zohlednit čtyři důležité body, které Vám v následujících odstavcích mohou pomoci k jejímu výběru.

výběr komodyDesignová komoda si najde místo i v ložnici. Ozvláštnit ji můžete instalací zrcadla nebo doplňky | Zdroj: Liberty Interiors, Oh Eight Oh Nine


Umístění
Kde bude komoda poskytovat svůj úložný prostor je pravděpodobně tou prvotní myšlenkou. Cílové umístění ovlivní totiž nejen její vzhled, ale především typ ukládání a rozměry komody. V Obývacím pokoji využijeme prostory komody například i k vystavení rodinných fotek nebo sbírky porcelánu ve vitríně, zatímco v ložnici hledáme dostatek místa především pro oblečení.

 

Rozměry

Pokud už máte rozmyšleno, v jakém pokoji pomůže komoda s úložným prostorem, pak je dalším krokem volba rozměrů. Ačkoliv komoda nezabírá tolik místa, jako šatní skříň, špatná velikost i u tohoto nábytku dokáže nadělat pořádnou paseku. I v tomto případě totiž platí: „dvakrát měř, jednou řež“ - příliš velká komoda by mohla ubrat volného prostoru, a zapříčinit, že se v pokoji budete cítit stísněně. Malá komoda se naopak může v interiéru lehce utopit a působit rušivým dojmem.

Pozor si dejte také na hloubku komody. Nejčastěji v interiérech najdete tento nábytek o hloubce 40 - 45 centimetrů. V naší nabídce však najdete i komody s hloubkou 30 centimetrů, které nabídnou dostatečně velké uložiště i pro malé místnosti: poslouží Vám, při nejmenším, jako skvělý organizér.

 

Dvířka nebo šuplíky?

Způsob otevírání je provázán i s typem ukládání. Jak už bylo výše uvedeno, volba se odvíjí od umístění komody. Do interiéru tak můžeme vybírat:

  • Policové - klasická komoda s dvířky, která nabídne police je vhodnou volbou do kuchyně. Otevřený prostor polic dokáže pojmout i větší předměty bez jakéhokoliv problému. To se může hodit i v takové předsíni, kde se z ní může stát víceúčelový botník.
  • Šuplíkové - komoda vybavená šuplíky, nebo také zásuvkami, je oblíbená především v ložnicích. Zásuvky poskytnou možnost k vytvoření jednotlivých sekcí pro oděvy nebo dokonce využití organizérů na ponožky, spodní prádlo, či kravaty. 
  • Kombinované - Tento typ komody najdete hlavně v obývacím pokoji. Hodit se ale bude všude. Kombinace prostorných polic a přehledného uložení v šuplících je tak kouskem, který není na škodu v žádné místnosti, dokonce ani v koupelně.
  • Prosklené - Komody, které často budí dramatickým dojmem jsou vybaveny prosklenými dvířky. Pokud tedy volíte neokoukané a moderní varianty, pak je komoda s prosklenými dvířky přesně pro Vás. Za příplatek navíc s působivým LED osvětlením, které odhalí hrany komody v jiném světle.
  • S posuvnými dvířky - komody s posuvnými dvířky sice nejsou tolik typickými zástupci této skupiny nábytku, ale to neznamená, že by také tento typ dvířek nenašel u komody své uplatnění. Skvěle se Vám bude hodit do obývacího pokoje, nebo do prostor Vaší domácí kanceláře. Nejen proto, že se skvěle hodí také pro skladování věcí tzv. na výšku - větších knih, atlasů, nebo třeba LP desek.

komoda dub sonomaJednoduché linie doplněné decentním kováním? Ideální kousek pro každého milovníka moderního nábytku! | Komoda Triano - 3 barvy

 

Design
Co se designu týče, ten musí doplňovat celkový vzhled místnosti. Styl i barevné řešení jsou stejně důležité, jako velikost komody. V obývacím pokoji si lehce poradíte se sjednocením jednotlivých prvků pomocí obývacího sestavy, který nabízí kousky jako obývací stěnu, police a komodu, vše ve stejném designu. 

Pokud je však zařizování interiéru Vaším koníčkem a rádi byste prozkoumali všechny různé možnosti sami, v naší nabídce najdete komody od moderního až po provensálského stylu, v mnoha barevných dekorech.

Poslední takzvanou třešničkou na dortu, jsou doplňky a dekorace. Třebaže se zdá dekorování jako nedůležitý detail, právě dekorace vdechují místnostem život. U komod se může horní deska stát místem pro rodinnou fotografii, designovou vázu nebo misku na klíče...

 

Věříme, že jsme Vám poskytli alespoň základní přehled o tom, jaká škála možností se Vám při výběru nabízí. Pokud stále nemáte jasno, doporučujeme projít si také náš starší článek: >> Proč mít doma komodu?

 Nakonec, se správnou komodou, najde své místo každá maličkost a Vy si budete moci vychutnat plný

 

požitek z nového interiéru.

 

 

Úvodní foto zdroj: Pinterest

 


Doporučujeme | Komody z naší nabídky:

Komoda se šuplíky Fancy 8 dub sonoma
-32%
Dočasně nedostupné
4 519 Kč 3 081 Kč
Komoda s policí Lada 80 x 94 cm - 3 varianty
-2%
1 - 3 týdny
4 847 Kč již od 4 754 Kč
Komoda s policí Lada 80 x 94 cm - 3 varianty Komoda s policí Lada 80 x 94 cm - 3 varianty Komoda s policí Lada 80 x 94 cm - 3 varianty
1 - 2 týdny
  4 687 Kč
Komoda se šuplíky Rocca

Štítky: bydlení koupelna komody komoda komoda s dvířky jídelna kuchyně zařizujeme bydlení kancelář blog o bydlení domácí kancelář ložnice zařizujeme interiér zařizujeme domov how to čistý domov jak na výběr komody jak vybrat komodu jakou komodu vybrat podle čeho vybrat komodu vybíráme komodu skříňky komoda na nožičkách moderní komoda komody levně levné komody jak vybrat obývací pokoj příborník

Kategorie: Články Ložnice Radíme, jak na to

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů