Loading...

Jak zajistit školákům vhodné zázemí pro učení

5 min. čtení Jak zajistit školákům vhodné zázemí pro učení

Blíží se začátek školního roku a proto je správný čas zajistit školákům a studentům vhodné zázemí pro učení a studium. Pokud se chystáte vybavit dětský pokoj správným nábytkem a vybavením, přinášíme vám trochu inspirace jak efektivně zmodernizovat pokoj a jak postupovat. Díky vhodně zařízenému pokoji bude začátek nového roku pro děti mnohem příjemnější. Co by nemělo ve vybavení chybět?

Začněte výběrem vhodných barev

Při výběru barev se vyhněte výrazným a příliš agresivním barvám. Pokoj pro školáka by měl působit uklidňujícím dojmem a měl by ho současně podněcovat k zájmu učit se, vzdělávat a rozvíjet. Ideální je zvolit světlou pastelovou barvu, použít ji na jedné až dvou stěnách a zbylé stěny ponechat v neutrálním odstínu, jako je bílá, slonová kost, krémová nebo moderní světle šedá.

Na dotvoření atmosféry můžete na jednu stěnu použít i tapety s různými motivy. Vsaďte na decentní odstíny zemitých barev, ve kterých se budou děti skvěle cítit. V prostoru kombinujte nanejvýš 3 barvy, které k sobě budou ladit. První 2 barvy by měly být spíše neutrální. Poslední odstín má tvořit oblíbená barva. Pastelové barvy vneste do pokoje i pomocí nábytku, doplňků, dekorací a textilií.

Jak pracovat s barvami

Odstíny barev podvědomě ovlivňují náš mozek, tedy i to, jakým způsobem se učíme nebo pracujeme. Psychologii barev můžete u svých dětí využít k vyvolání určitých pocitů. Různé odstíny působí na náš mozek zcela odlišně, což způsobuje jejich rozdílná vlnová délka. Kromě odstínu ovlivňuje vnímání barev také lesk, struktura, vzor a barevné kombinace.

Základní rozdělení barev

  • Teplé odstíny barev – červená, oranžová, žlutá a hnědá
  • Studené odstíny barev – modrá a zelená
  • Neutrální barvy – bílá, šedá a černá

Působení nejčastěji používaných barev

  • Žlutá – podporuje energii
  • Červená – podněcuje aktivitu
  • Růžová – zjemňuje a navozuje pocit klidu
  • Zelená – zklidňuje mysl 
  • Modrá – vytváří pocit pohody

Studené barvy v dětském pokoji

Studené barvy v dětském pokoji navozují příjemný pocit chladu a klidného prostředí. Hodí se pro podporu duševně náročnějších činností do místností situovaných na jih s dostatkem slunečního světla. Hrací koutek umístěte dál od psacího stolu, aby děti nesváděl při plnění úkolů do školy.

Teplé barvy v dětském pokoji

Teplé barvy podněcují aktivitu, vitalitu i pocit štěstí a dodávají energii. S některými barvami, především s odstíny červené, je však třeba nakládat opatrně. Hodí se do chladných místností s absencí denního světla pro přilákání pozornosti a zajištění kvalitního zázemí pro vzdělávání.

Vsaďte na rostoucí nábytek

Abyste se vyhnuli nutnosti častého pořizování nábytku, protože děti neustále rostou a zároveň se s věkem mění i jejich vkus, je důležité při výběr nábytku přemýšlet dopředu. Začněte pracovním stolem a ergonomickou kancelářskou židlí, kde si bude váš školák či student plnit domácí úkoly. Skvělým pomocníkem je rostoucí stůl do pokoje, který poroste s vaším dítětem.

Vhodná počítačová židle zajistí dětem správné sezení i vývoj. Výškově nastavitelný psací stůl a židli v místnosti umístěte ideálně tak, aby od nich dítě vidělo na dveře a mělo výhled z okna. V naší nabídce najdete širokou nabídku psacích stolů i židlí od nejlevnějších až po profesionální. Procentov vám dá víc. Čeká vás široká nabídka kvalitního nábytku a slevy až 20 % na nové vybavení pokoje.

Zajistěte kvalitní osvětlení

Psací stůl doplňte stolní lampou s nastavitelným ramenem a proudem světla, kterou lze polohovat i otáčet. Světlo z lampy by mělo školákům dopadat pod ruku pod úhlem 60⁰ až 70⁰. Pravákům by mělo přicházet světlo zleva a levákům zase naopak zprava. Hlavní osvětlení propojené s doplňkovými světly v podobě bodovek a dekoračních lamp dotvoří v dětském pokoji správnou atmosféru.

Kam se všemi pomůckami

Protože školákovi začnou přibývat učebnice a školní pomůcky, je čas do dětského pokoje pořídit i vhodný nábytek a doplňky, které všechny tyto věci pojmou. Vsaďte na cenově dostupný nábytek, co vydrží. Doplňte k psacímu stolu kontejner se zásuvkami na kolečkách. Do pojízdných kontejnerů se vměstná spousta věcí. Přidejte k tomu dětské knihovny a regály, ale i praktické police, na kterých se bude vyjímat sbírka nových dětských knih. Vsadit můžete i na ucelené sestavy dětského nábytku.


Rostoucí psací stůl Magica
-45%
Dočasně nedostupné
7 998 Kč 4 415 Kč

Kancelářská židle na kolečkách Puta
-15%
Skladem 5 ks
4 542 Kč 3 861 Kč

Knihovna s dvířky Nismo
-5%
1 - 2 týdny
5 495 Kč 5 230 Kč
Knihovna s dvířky Nismo Knihovna s dvířky Nismo

Kategorie: Články Styly bydlení a inspirace Radíme, jak na to

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů