Loading...

Jaké křeslo se k Vám hodí?

7 min. čtení Jaké křeslo se k Vám hodí?

Úvodní foto: Overstock.com

 

Neodmyslitelnou součástí každého obývacího pokoje je sedací souprava, nebo alespoň menší pohovka. Slouží nám k lenošení, odpočinku, sledování televize, nebo jednoduše ke společnému posezení s rodinou a přáteli. Spousta z nás však i přesto tíhne ke troše "soukromničení." A křesla jsou pro ně ideální. Proč? Jsou tím pravým synonymem pohodlí. Poskytují člověku oporou nejen v oblasti beder a zad, ale zároveň také po obou bočních stranách (a to nejen pro paže, ale i pro boky).

Zkrátka a dobře, křeslo máte sami pro sebe, můžete se v něm uvelebit a nikdo a nic Vás neomezuje. 

křesla levně

Zdroj: Pinterest

 

Mnozí z nás pamatují doby, kdy bylo minimálně jedno křeslo součástí soupravy, v každém obývacím pokoji - jakési obdoby příjímacích salónu z dob dávno minulých. S nástupem moderních sedacích souprav, které kombinují hned několik kousků nábytku dohromady, se to však změnilo a křesla byla odsunuta do ústraní.

Zhruba od roku 2016, kdy do kurzu znovu přišlo retro a většinu trhu s nábytkem ovládl skandinávský stylobliba křesel zase stoupá. Dokonce se zdá, že bez nich nemůžeme žít: výrobci nábytku chrlí rok co rok ze svých dílen staro-nové modely a nebývalé oblibě se těší také nejrůznější alternativy: závěsná křesla, "hnízda" z ratanu, nebo lenošky.

Evergreenem jsou také houpací křesla, která se dočkala bezpočtu nových designů a u kterých vlastně platí pořád to stejné: buď se houpete rádi, nebo ne. :)

Podstata křesel se však přece jen změnila. Křesla již nejsou jen dalšími místy k sezení navíc, ve stejné barvě a stylu, jako pohovka. Staly se z nich opravdu nepřehlédnutelné doplňky, které dokáží interiér rozveselit, nebo odlehčit. Krásné křeslo, ve výrazné barvě, se snadno stane pomyslnou třešničkou na dortu Vašeho interiéru. Nevěříte?

 

Základní pilíře výběru

Pokukujete po fotkách a říkáte si, jak by bylo fajn mít takový malý koutek ke čtení? Křeslo může být Vaším záchytným bodem, osobním přístavem - kam každý den zakotvíte, abyste si vychutnali šálek dobré kávy, sklenku vína, začetli se do řádků oblíbené knihy, novin, nebo se v klidu "proběhli" po zdech sociálních sítí, skrze display Vašeho mobilního zařízení.

Může doplnit sedačku a ozvláštnit prostor třeba zajímavým potahem, nebo neokoukaným tvarem. Snad v každém domě se najde prázdný roh, kterému oživení, v podobě vymazleného koutku s křeslem, jedině prospěje! Většině lidí je tento druh nábytku sympatický už od pohledu - třebaže každý z nás hledí při výběru křesla na něco jiného.

Na co kladete důraz Vy?

druhy křeselZdroje: Kimberly Stevens /Teri Lyn Fisher; zhuanlan.zhihu

 

Pohodlí

Ošemetná věc, viďte. Každý je vnímáme trochu jinak. Pro někoho je synonymem měkkosti a hebkosti použitých materiálů, pro někoho zase vlastní pocit, když do křesla usedne. Ti zkušenější si chvíli posedí a počkají. :)

Podle nás je důležité, aby se Vám v křesle sedělo dobře i delší dobu - bez bolestí zad, nebo krční páteře. Co si budeme povídat, některá módní křesla sice vypadají stylově a tváří se jako opravdu dobrý nápad, ale ne každý by v nich vydržel dočíst byť jen jednu kapitolu, své oblíbené knihy, do konce. 

Opravdu originální tvary je třeba prostě vyzkoušet - kulatá závěsná křesla, "vajíčka," nebo ratanová hnízda. Většinou jsou uzpůsobena k sezení s pokrčenýma nohama, které se v případě, že jste malého vzrůstu, nemusí vůbec dotýkat země. To může mnohým lidem působit nepohodlí. Je dobré dát si pozor také na polohu Vaší hlavy a krku. Jestli je možné se v křesle pohodlně opřít, nebo zda Vás jeho konstrukce nenutí k nepřirozenému (a nepohodlnému) držení horní poloviny zad.

V poslední době se vrací také proutěná křesla a židle - a to nejen jako zahradní nábytek, ale také jako zajímavý doplněk, pro celoroční použití v interiéru. Zde je potřeba uvědomit si, že (podobně, jako je tomu u křesel drátěných), nejspíš nejsou stavěné na několika hodinové sezení. Což o to, materiál jistě vydrží, ale Vaše stehna a hýždě Vám nejspíš moc nepoděkují. Většinu takových křesel proto časem stejně zakryjí sedáky, plédy, nebo polštáře. A je jich krása tak příliš nevynikne.

Obecně nejpohodlnější křesla na dlouhodobé sezení jsou samozřejmě ta čalouněná - s vysokou oporou zad, ergonomicky tvarovaná a také s oporou pro ruce. Možná se budete divit, ale tento faktor bývá zcela klíčový. Někteří lidé mohou mít také potřebu si čas od času natáhnout nohy. K tomu je zase fajn mít po ruce měkký taburet, v odpovídající výšce.

A nakonec plynule přecházíme ke druhému, podstatnému faktoru...

jak vybrat křesloZdroj: zhuanlan.zhihu, kristinalynne

 

Účel

Jde ruku v ruce s pohodlím. Jestliže si pořizujete křeslo proto, že se Vám líbí jeho styl, míníte jej ve svém interiéru převážně, jako stylový doplněk a nehodláte v něm sedět dlouhé hodiny, pak si můžete pořídit defacto cokoli - aniž by Vás příliš trápila praktičnost daného kousku.

Pokud si však pořizujete křeslo pro odpočinek a příjemné posezení, budete jeho praktickou stránku muset zohlednit. Zamyslete se, zda bude křeslo sloužit členům domácnosti pravidelně, nebo zda bude spíše dodatečným místem k sezení, třeba pro návštěvy. 

Kdo rád plete, nebo si čte - zkrátka zapojuje při sezení v křesle i své ruce, ten si nejraději zapadne do "ušáku", který paže podrží a umožní i pohodlné podepření hlavy po stranách. Tato vlastnost nadchne také ty, kteří z křesla plánují večerní sledování televize.

Křeslo pro příležitostné sezení - ve Vaší chodbě, předsíni, nebo ložnici (toaletní stolek nevyjímaje), pochopitelně nemusí podepírat ani ruce, ani hlavu. Důležitá bude především výška sedáku a jeho tvrdost/měkkost.

 

Čekali jste něco jiného? Možná výčet nejrůznějších typů a obecné informace o jejich vzhledu. My se však rozhodli jít na to jinak. Preference každého člověka jsou totiž jedinečné. Krom výše zmíněných faktorů záleží  také na osobním vkusu, věku, pohlaví, nebo třeba každodenních zvycích.

Naštěstí, alespoň jedno máme všichni společné: chceme mít z nového křesla radost.

 

A styl? Ten už necháme na Vás.

 


Doporučujeme | Křesla:

1 - 3 týdny
  již od 9 031 Kč
Designové křeslo Keygo - dřevěné nohy Designové křeslo Keygo - dřevěné nohy Designové křeslo Keygo - dřevěné nohy + 9
3 - 5 týdnů
  již od 8 977 Kč
Křeslo ušák Alvin Křeslo ušák Alvin Křeslo ušák Alvin + 5
3 - 5 týdnů
  9 296 Kč

Štítky: bydlení obývací pokoj ložnice předsíň inspirace moderní obývací pokoj křeslo blog o bydlení čtení o bydlení bydlení snů křesla kreslo stylové křeslo houpací křeslo ušák křeslo ušák jak vybrat křeslo druhy křesel křesla typy trendy

Kategorie: Články Obývací pokoj Styly bydlení a inspirace

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů