Loading...

Obývací pokoj v roce 2024

7 min. čtení Obývací pokoj v roce 2024

Jak v současné době vypadá trendy obývací pokoj? Budete se možná divit, ale za doslova pár desítek let prošel obrovskou proměnou.

Ještě před padesáti lety se přes den do obývacího pokoje vodily návštěvy, rodina se tam sešla až večer u televize. Život se odehrával především v kuchyni, kde lidé (hlavně ženy) trávili většinu dne. Kuchyně přitom bývaly (zvláště u panelákových bytů) mnohdy doslova titěrné a jídelní kout často nedisponoval ani pořádně velkým stolem. Za to v obývacím pokoji se prostorem nešetřilo – celou jednu stěnu, často od podlahy až po strop, obvykle zabírala nábytková sestava, jejíž součástí byl i televizní stolek. Naproti zpravidla stála pohovka, se dvěma křesly (bez ohledu na počet osob, které v domácnosti žily) a celou podlahu zakrýval koberec. Nikdo se tehdy příliš nezabýval otázkou, zda je taková místnost vůbec funkční a zda je všechen ten prostor správně využitý.

Stejně tak nikdo neřešil, jestli se pod kobercem z textilu často neskrývá krásná, dřevěná podlaha...

obývací pokoj s kuchyní a jídelnou

Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou | foto: Lukáš Hausenblas pro Dům & byt

 

Jaký tedy je obývací pokoj dneška?

Ty časy jsou už naštěstí pryč a velká část nejen Českých a Slovenských domácností od obýváku, à la přijímacího salónu, již dávno upustila. Z obývacího pokoje se stal multifunkční prostor, doslova propojený s kuchyní a jídelnou, kdy v některých případech vlastně ani nelze přesně určit, kde jedna ‚místnost‘ začíná a druhá končí. Moderní společný prostor v sobě zkrátka spojuje všechny jejich atributy a vytváří tak jeden velký celek, tvořený třemi zónami – kuchyní (varnou), jídelním koutem (jídelní) a relaxační.

A k čemu všechen ten prostor? Současný člověk má již zcela jiné životní tempo, než před padesáti lety. Jiné nároky a v neposlední řadě také jiné názory a představy o tom, v jakém prostředí chce trávit čas se svou rodinou a přáteli.

 

Jde to i v opravdu malých bytech...

..bohužel se to neobejde bez stavebních úprav - výsledek však v naprosté většině předčí všechny počáteční obavy. Také panelákové byty v současné době už v naprosté většině podstupují rekonstrukce za účelem probourání příčky, dělící kuchyni od obývacího pokoje a úzkých, ponurých chodeb. A není se čemu divit – takový zásah do dispozice dá bytu zcela nový rozměr – a často doslova. Pokud někdo s takovým zásahem váhá, tak jedině proto, že dělící stěna je z železobetonu. Umakartové, nebo zděné jádro vybouráte za pár hodin a nebude Vás to stát žádné velké peníze. Zbourání panelové stěny už problém je, ale rovněž se nejedná o nic nemožného – jen to zabere místo pár hodin i několik dní a cena se může vyšplhat i s kontejnerem a odvozem suti na cca 10000 Kč. Jediná skutečná překážka vyvstává ve chvíli, kdy je dělící příčka současně také nosnou stěnou stropu (a v podstatě celého domu). V takovém případě se sice dá pozvat statik, na rozdíl od předchozích případů je však třeba zažádat také o stavební povolení a celý proces proto může být o poznání náročnější a zdlouhavější.

 

obývací pokoj s jídelnou

Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou | foto: Lukáš Hausenblas pro Dům & byt

 

Co se mění, kromě prostoru?

A co dalšího přináší současné trendy do našich obývacích pokojů? Pojďme se společně podívat na další novinky, tentokrát v jednotlivých bodech:

  • Oblibu si znovu získávají velké, nebo rozkládací jídelní stoly. Jídelna se stává místem rodinných setkání a oslav v mnohem přívětivějším prostředí, které svou otevřeností a propojeností podobným akcím vyloženě svědčí. Více o tomto tématu se dočtete v tomto článku.

  • Hitem současné doby je také umístění sofa k jídelnímu stolu, namísto židlí, na jedné jeho straně. Barvou může oživit celý prostor a pojme více strávníků, než běžné jídelní židle. Kdo se neodváží nahradit je čalouněnou pohovkou, může zvolit alespoň jídelní lavici, které rovněž slaví svůj velký návrat do našich domácností.

  • Mizí jednolité sestavy, nábytku je celkově méně, ale za to bývá stylovější, obývací stěny volíme tak, aby se daly jednotlivé komponenty libovolně rozmístit po pokoji, nebo je nahrazujeme závěsnými skřínkami na zeď a nízkými, samostatnými televizními stolky.

  • Zajímavé osvětlení nebo nasvícení nábytku či jiných stavebních prvků je více, než žádoucí, nejčastěji ve formě LED pásků či bodových světel. U centrálního osvětlení se zase dbá na jeho zajímavost a styl - velice oblíbené jsou kovové lustry, svítidla, rozdělená do několika menších světel, retro obří žárovky apod.

  • V oblibě jsou také tzv. „solitéry“. Jedná se o jeden kus nábytku, který poutá pozornost svou originalitou, výjimečností, výraznou barvou či materiálem/způsobem jeho zpracování. Tento prvek tvoří vždy dominantu pokoje a může jím být prakticky cokoliv. Konferenční stolek v podobě velké dřevěné truhly, sytě žluté křeslo – ušák, v jinak neutrálně laděném interiéru, komoda pod TV, natřená na zeleno, červená pohovka z ekokůže.

  • V materiálech i nadále drží prim dřevo, kámen, kůže, nebo červené kovy (měď a její slitiny, růžové zlato, bronz). Stále oblíbený je také beton – ať už na podlaze, dekoracích, či nábytku. V textiliích se velké oblibě těší samet, který se používá k čalounění sedacího nábytku, jídelních židlí, nebo dekoračních polštářů.

  • Co se barev týče, nejoblíbenějšími neutrálními barvami jsou stále bílá, béžová a šedá, jen se už nebojíme kombinovat je s mnohem výraznějšími a plnějšími odstíny – třeba s korálovou, sytě žlutou, temně zelenou nebo klasickou modrou.

  • Stále častěji také vidíme kombinaci různých stylů v jednom prostoru – retro a vintage, společně s moderními tvary, lesklé a matné, různé kombinace odlišných textur a vzorů na jednom místě.

  • A vůbec konečně přizpůsobujeme obývací pokoje životnímu stylu a zájmům konkrétní rodiny. S tím souvisí třeba fakt, zda v obývacím pokoji je, či není televize, zda je jeho součástí knihovna a čtenářský koutek, krb, malá, provizorní pracovna, velký a prostorný gauč, nebo třeba jen malá rohová pohovka spolu s velkým taburetem, nebo lenoškou. Co však nesmí chybět v žádném obýváku, je bezesporu připojení wi-fi.

 

Ať už jdete s dobou, či nikoliv, ať už takto zařízený byt či domek dávno máte, nebo se na rekonstrukci teprve chystáte - inspirovat se a mít přehled o tom, co je právě v kurzu, není nikdy na škodu. Samozřejmě, že každá proměna zažitého s sebou nese výhody, ale také nevýhody.

Ale o tom zase příště...

 


Doporučujeme | Trendy obývací pokoj

1 - 3 týdny
  23 071 Kč
Do 7 dní u vás (skladem u dodavatele) >5 ks
  10 103 Kč
Obývací sestava s led LEON Obývací sestava s led LEON Obývací sestava s led LEON Obývací sestava s led LEON
Obývací sestava Taurus
-20%
1 - 2 týdny
14 983 Kč 12 024 Kč
Obývací sestava Taurus Obývací sestava Taurus Obývací sestava Taurus Obývací sestava Taurus

Štítky: obývák trendy moderní obývací pokoj články obývací pokoj s jídelním koutem nápady blog obývací pokoj inspirace styl obývací pokoj s kuchyní osvětlení obývacího pokoje malý obývací pokoj nábytek do obývacího pokoje

Kategorie: Články Obývací pokoj Trendy v bydlení

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů