Loading...

Je patrová postel vhodná pro děti?

6 min. čtení Je patrová postel vhodná pro děti?

Úvodní foto: cottonbro | Pexels

 

Za nás rozhodně!

Většinou je to jednoduchá rovnice – dvě, či více dětí, jeden pokoj a nekonečně málo prostoru pro nespoutanou dětskou duši. Patrová postel pro děti může vyřešit hned několik potíží, spojených výše uvedeným příkladem, nebo celou rovnici. Počítejte s námi:

 

1. Nezabírá prostor, určený pro hraní

Hraní si je beze sporu jednou z nejdůležitějších aktivit, která dětem pomáhá rozvíjet se, poznávat a učit, jsou důležitým stimulem pro dobrý duševní i tělesný rozvoj a mají tedy velký význam pro zdravý vývoj každého dítěte. Ne každý dětský pokoj je však obdařen dostatkem prostoru právě pro hru a rozhodně nelze spoléhat na to, že dítěti stačí pohrát si s panenkou na posteli či v křesle. Zvláště, pokud je dětí více, prostor budete skutečně potřebovat – a třeba se tak vyhnete také určitým projevům hyperaktivity a neklidu (pravou diagnózou ADHD podle britských studií ve skutečnosti trpí v průměru jen polovina z takto označovaných dětí).

Palanda pro děti sice není řešením na všechny problémy spojené s výchovou, ale nabízí rozhodně úsporu prostoru, který lze využít jinak – a mnohdy dokonce ušetří ještě více místa, než byste čekali!

 

Postel do dětského pokoje

Fotografie cottonbro | Pexels

 

2. Úložné prostory

Krom toho, že patrové postele šetří místo, které by jinak zabraly dvě jednolůžkové postele, mohou poskytnout také úlevu dalším úložným prostorům v pokoji. Jistě, truhly nebo boxy na hračky jsou sice in, ale zabírají samy o sobě také spoustu místa. A když místo chybí? Díky dalším úložným prostorám pod postelí budete moci dětský pokoj zařídit menší skříní, či komodou. Šuplíky pod postel můžete rozdělit, aby každé dítě mělo svůj, případně je ozdobit, dát jim jmenovku apod. Děti si tak mohou začít osvojovat rozdělení „majetku“ či respektování osobních věcí a soukromí sourozence.

 

3. Je to dobrodružství!

…a ta děti milují. Samozřejmě, že každé dítě je individualita a tak je potřeba nahlížet na třetí výhodu s nadsázkou, avšak touha zažívat něco neobyčejného je většině malých neposedů vlastní. Zvláště pak výsada spát ve výšinách, tedy na horní palandě. Obvykle platí, že by horní lůžko měl obývat starší z nocležníků (nemáte-li dvojčata), děti se však mohou střídat. Rozhodně je to ale baví, zvláště v případě, že dříve spávali v klasických postelích.

 

Oranžová poschoďová postel

Patrová postel - to je hodně muziky za málo peněz. Skvělý poměr cena / výkon :-)

 

Mýty a báje..

Tak jak u všeho ostatního kolem dětí, také dětské dvoupatrové postele jsou často probíraným tématem, mezi rodiči. Zejména pak jejich vhodnost pro malé děti, z hlediska bezpečnosti, kvality jejich spánku a tak dále. Jak to tedy vlastně je?

 

  • Bezpečnost?

Častou obavou, při pořizování patrové postele, bývá strach z pádu dítěte a jeho zranění s potencionálními následky. Dnešní dětské patrové postele jsou však již proti nebezpečí hrozícího pádu obvykle ohrazeny (zcela nebo částečně) zábranou. A to také v případě spodního lůžka. Pokud tedy Vaše dítě netrpí náměsíčností nebo nemívá skutečně divoké sny, nemusíte se pádu obávat.

A máte-li strach, že se postel vyviklá nebo převáží, vlivem používání a času, není nic snazšího, než ji připevnit napevno také ke zdi – jak je dnes už u většiny nábytku z bezpečnostního hlediska zvykem.

 

  • Špatná kvalita spánku?

Postel po této stránce netvoří její rám, nýbrž kvalitní matrace a také rošt. Pokud je postel dostatečně široká a dlouhá (ve vztahu k vzrůstu Vašeho potomka), závisí pak veškerá další kritéria právě na volbě kvalitní dětské matrace.

Mnozí také tvrdí, že u stropů se drží vzduch horší kvality (vydýchanější a zvláště v letních měsících také vyšší teplota). Ten samozřejmě může mít vliv na spánek Vašeho dítěte, nicméně pravidelné větrání je předpokladem, že tento problém částečně vyřeší – nehledě na to, že je to zkrátka zdravější – bez ohledu na to, kde zrovna spíte. Nedostatečné větrání je totiž základ: krom únavy, pálení očí, zhoršeného dýchání, poruch soustředění může ovlivnit také náchylnost organismu vůči infekčním chorobám. Dále pak záleží na otevřenosti a celkové velikosti daného prostoru, jeho členění a mnoha dalších faktorech.

Problémem tedy pro patrové dětské postele mohou být spíše příliš nízké stropy. V takovém případě je třeba důkladně poměřit vzájemnou vzdálenost horní postele a stropu. Orientační výška by měla umožnit údržbu (převlékání postele, čištění či vysátí matrace) a neměla by Vaše dítě omezovat v nezbytném pohybu na horním lůžku (zejména vyloučit možnost udeřit se do hlavy).

A pokud potřebujete ušetřit prostor - horko v létě se dá řešit ventilátorem – stejně, jako kdekoliv jinde.

 

Vyjmenovali jsme si tři výhody a objasnili potenciální nevýhody, které s sebou může spaní Vašich potomků na patrové posteli přinést. V případě dobrého výběru a zohlednění výšky stropu se není čeho obávat. A děti? Ty budou mít z palandy  určitě radost!

 

Jejich fantazie nemá mezí - kdo ví, třeba se v jejich očích na chvíli promění

ve vesmírné plavidlo, hřbet slona, skrýš na stromě, nebo třeba loď! :)

 


 

Doporučujeme | Kategorie Dětské postele

Patrové rozkládací kovové postele 2v1 90 x 200 cm
-15%
Skladem 1 ks
9 454 Kč 8 036 Kč
Dětská patrová postel Jade s výsuvným lůžkem
-4%
1 - 3 týdny
11 679 Kč již od 11 199 Kč
Dětská patrová postel Jade s výsuvným lůžkem Dětská patrová postel Jade s výsuvným lůžkem Dětská patrová postel Jade s výsuvným lůžkem + 7

Většinu námi nabízených modelů lze rozložit na dvě samostatná lůžka!

Štítky: bydlení tipy pro bydlení dětský pokoj dětský nábytek děti nábytek do dětského pokoje dvoupatrová postel patrová postel pro děti dětská postel postel včetně matrací a roštu

Kategorie: Články Radíme, jak na to Dětský pokoj

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů