Loading...

Vybíráte novou sedačku?

7 min. čtení Vybíráte novou sedačku?

 

Pak se Vám jistě bude hodit několik tipů pro správný výběr a následné rozhodování!


Sedací soupravy, pohovky a sedačky jsou v současné době snad nejoblíbenějšími produkty v naší nabídce. Při výběru tak velkého kusu nábytku je ale třeba především nespěchat a vše si nechat v klidu projít hlavou. Jedná se o nemalou investici a pochopitelně chceme, aby nám nová sedačka vydržela co možná nejdéle.
Krom ceny je důležitým faktorem také řemeslné zpracování každého kusu a použité materiály. Mnohdy se doslova vyplatí nechat si daný kus vyhotovit s lepším, odolnějším potahem, díky němuž bude pohovka vypadat roky stále jako nová, než vzít nejlevnější variantu a za mnohem kratší dobu kvůli vadám na kráse kupovat sedačku novou.

rozkládací rohová sedací souprava

Rohová sedací souprava Anie má úložný prostor, spací plochu a polohovatelné opěrky hlavy. Poskytne Vám komfort a jednoduchost – to je jistá záruka spokojenosti.

 

Dvakrát měř...
Berte v potaz dvojí: velikost místnosti, kam chcete sedačku umístit a  velikost sedací soupravy jako takové.
Jestliže máte malý obývací pokoj, nekupujte obří gauč - nebude v něm k hnutí. A naopak: je-li prostor příliš velký, nebude v něm malá pohovka vypadat dobře - zcela se v něm ztratí. Vždy pracujte s konkrétními rozměry a nespoléhejte pouze na odhad. Vše si důkladně přeměřte.
Důležitý je také tvar místnosti. Obývací pokoj může být poměrně velký, co do délky, avšak úzký do šířky. Ani do takové místnosti nepořizujte obrovskou sedací soupravu a zaměřte se na délku sedací plochy.

TIP: zjistěte si přesné rozměry vyhlédnuté sedačky a vyznačte si její půdorys v pokoji papírovou lepicí páskou, či provázkem. Jestliže ji plánujete umístit ke zdi, pak také výšku opěradla či opěrky pro hlavu. Díky tomu získáte jasnější představu o tom, kolik místa ve skutečnosti zabere, jestli budete mít dostatek prostoru také kolem a získáte také představu o tom, kolik prostoru zbyde pro další nábytek - konferenční stolek, taburet, přístavné stolky aj.

 

Na velikosti záleží
Pamatujte také na to, jak sedačku do svého domu vynesete. Pokud bydlíte v desátém patře a v domě je jen malý výtah, nebo máte příliš úzké dveře/chodbu, budete muset brát při výběru v potaz také tyto skutečnosti.
Důležitým faktorem pro výběr tvaru či typu sedačky je také to, jak ji používáte. Vhodnost určitého typu nebo tvaru závisí na počtu členů Vaší domácnosti (ty čtyřnohé nevyjímaje), na tom, zda v obývacím pokoji přijímáte návštěvy a jak často, zda sledujete televizi denně a raději vleže, zda máte rádi každý svůj prostor, nebo se k sobě rádi tulíte. :)

 

Nebojte se zeptat
Sedací souprava musí něco vydržet. Vždy dejte přednost pevné konstrukci, spojené šrouby, než před lepidlem. Zajímejte se, co se nachází uvnitř. Bez ohledu na to, jak vysoké jsou nohy sedačky, ideálně by měly být součástí rámu, nebo musí alespoň pevně držet na svém místě. Pokud jsou připevněny šrouby, není od věci čas od času zkontrolovat jejich dotažení - vyhnete se tak tomu, že se Vám rozviklají, nebo poškodí. Celokovový rám u rozměrných sedaček se může zdát jako výborný nápad, je však třeba počítat s jeho nepraktičností a velmi obtížnou manipulací s tímto kusem nábytku.
Co se čalounění týče, vybírejte odolné materiály - mikroplyš, kůži či koženku, nebo potahové látky s povrchovou úpravou, zabraňující ušpinění a odpuzující tekutiny. Ušetříte si tak spoustu starostí a údržbu zastanete bez nutnosti pořizovat speciální přípravky - jen s vlhkým hadříkem. Odolnost proti oděru nebo tvarová stálost by měly být u sedacího nábytku samozřejmostí.
Všímejte si také prošívání. Jestliže na gauči rádi posvačíte, nebo máte děti, počítejte s tím, že se v záhybech sedačky vždy bude hromadit nepořádek a drobky.

TIP: Zajímejte se - každý výrobce či prodejce čalouněného nábytku by Vám měl být schopen přiblížit alespoň základní vlastnosti každé látky. Jestliže nakupujete přes internet, nechte si zaslat vzorečky potahových látek, seznamte se s nimi osobně - vyzkoušejte si je na dotek. I malý vzorek látky pro představu postačí. Na Procentovu je navíc zasíláme zcela ZDARMA.

 

Aby zapadla
Jestliže zařizujete nový domov, budete to mít snazší. Pokud však pořizujete novou sedačku do již zařízeného obývacího pokoje, vnímejte daný prostor jako celek. Nevybírejte podle fotky - zvláště co se barvy či vzoru týče. Realita je vždy trochu jiná a výsledek může vypadat jinak, než na ilustraci.

Není třeba bát se odvážnějších barev - jestliže je zbytek obývacího pokoje v neutrálních tónech, můžete si klidně dovolit oživení v podobě křiklavého a výrazného odstínu. Jestliže jste však již použili určité barvy například na zdech, je třeba počítat i s nimi. Na druhou stranu zeď se dá vždy přetřít a koberec vyměnit. Kdo ví, možná pro Vás bude pořízení nové sedací soupravy impulsem pro další vylepšení a oživení okoukaného.

V případě, že je místnost či celý interiér zařízena v určitém stylu, určitě z něj nevybočujte jen proto, že se Vám zalíbí, co vidíte na fotce. V pokoji v provensálském či rustikálním stylu bude supermoderní sedací souprava s lesklým kovovým rámem působit, jako z jiného vesmíru. V obývacím pokoji, který je vybaven moderní obývací stěnou, zase může působit přinejmenším nepatřičně pohovka vintage. Univerzálním řešením jsou sedací soupravy v jednoduchém, minimalistickém designu, které lze nakonec přece jen ozvláštnit vhodnými doplňky.

pohovka pro zvíře

Při výběru potahových látek nezapomínejte také na zvířecí mazlíčky - jejich srst a drápky. | Foto: Snapwire (Pexels)
 

Co dodat závěrem? Věříme, že pokud se inspirujete některými z výše popsaných rad, dopadne nakonec výběr vaší nové sedací soupravy dobře. A pokud ne? Nevadí, napište nám.

 

Najdeme řešení společně.


Doporučujeme | Nejoblíbenější sedací soupravy

Rozkládací sedací souprava do U Vella
-34%
Skladem 1 ks
41 215 Kč 27 258 Kč
Rozkládací sedací souprava do U Vella Rozkládací sedací souprava do U Vella Rozkládací sedací souprava do U Vella + 2
1 - 3 týdny
  23 071 Kč
3 - 5 týdnů
  21 457 Kč

Štítky: tipy a rady bydlení tipy pro bydlení obývací pokoj sedací sestava obývák rozkladací sedací souprava rohová sedací souprava

Kategorie: Články Obývací pokoj Radíme, jak na to

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů