Loading...

Barevný trend Color blocking

7 min. čtení Barevný trend Color blocking

Úvodní foto zdroj: Maisons Du Monde

 

S barvami v interiéru většina z nás zachází velmi opatrně. Především z praktických důvodů saháme spíše po neutrálních tónech, čistě bílých zdech a když už si dovolíme "odvaz" v podobě výrazné barvy - bývá to zpravidla jen na doplňcích a drobných detailech. Na tomto postupu není co zkazit a navíc skýtá jistotu, že pokud se Vám výsledek nebude líbit, můžete jej poměrně jednoduše zase obměnit - což u předem naplánovaného konceptu nelze. Nevýhodou je, že se brzy okouká a navíc nikoho neohromí.

Naštěstí se najdou tací, kterým přílišná opatrnost nevyhovuje a lidé, kteří barvy prostě milují. Chtějí je mít doslova všude - žít jejich veselostí a vyčerpat z různorodosti barevného interiéru maximum.

Ale kde vzít jistotu, že se z Vašeho domova nestane cirkusový stan?

 

Color blocking je trend, objevující se často ve světě módního průmyslu, líčení (make-up) i v interiérovém designu. Do češtiny bychom mohli tento pojem přeložit jako "hra s barvami, hra s barevnými poli". Jeho kouzlo spočívá v používání nápadných barevných ploch (bloků), s jejichž pomocí dosahujeme požadovaného efektu.

 

Obavy nejsou na místě. Podívali jsme se tématu na zoubek. Dnešní článek proto pojměte raději jako výzvu - i s výraznými barvami se dá zacházet méně opatrně, než jste zvyklí. A výsledek zpravidla stojí za to.

články trendy bydlení

Zdroje foto: Dunelm, Josie Davis, Elle Decoration

 

Čas na párty!

Výhodou trendu color blocking je, že se dá použít jak pro tóny jemné - doplňkové, tak i pro opravdu křiklavé kombinace. Vše záleží na tom, co od něj očekáváte.  Zatím, co původně se jednalo především o práci se základními barvami (žlutá, modrá, červená), nyní stále častěji narážíme na více promyšlené kombinace - i v pastelových, nebo neutrálních tónech.

Hodí se do každé místnosti v domě a každý interiérový styl. Můžete jej použít čistě na zdech, nebo chytře kombinovat s barevným nábytkem a doplňky. Faktem je, že skvěle podtrhuje a dokáže tak zvýraznit přesně ty prvky, na které chcete strhnout pozornost. V kanceláři to může být nástěnka s úkoly, v obývacím pokoji obrazová galerie nebo sedací souprava. V ložnici zase můžete barvami suplovat, či podtrhnout tvar čela Vaší postele.

A proč je zvýrazňování barvami tak oblíbené? Bezpochyby proto, že vnáší do prostoru hravost a zcela jedinečnou energii. Umístění kontrastních barev v různých blocích, tvarech a liniích dává každému designu jasnější a mnohem osobitější vzhled - takže pokud máte náladu rozbít pokoj, nebo jen chcete docílit jemného tónování, existuje spousta způsobů, jak s pomocí barevných nátěrů, textilií, nábytku a dokonce i dekorací vytvořit libovolné tvary. Vaším malířským plátnem se stane celý pokoj - od podlahy až po strop.

 

Jak a které zvolit barvy

Trendem poslední doby je právě dokonalé propojení všech aspektů - zdí, nábytku, podlah i doplňků. A ne vždy se jedná jen o kombinaci dvou výrazných barev. Rádi připomínáme, že vše v interiérovém designu závisí na barevnosti: výběr palety může mít velký vliv na celkový dojem z Vašeho domova.

Nezáleží na tom, jak bude výsledek vypadat - nechystáte se jej vystavovat v národní galerii. :) Je podstatné, abyste z něj získali alespoň základní představu o tom, jak budou barevné plochy společně fungovat.

O psychologii barev jsme se již podrobněji rozepsali v závěru článku >> Velký speciál: trendy pro rok 2022, kde najdete také přehled nejčastěji používaných barev a také odkazy na podrobné články ke každé z nich.

Co se týče kombinování barev v interiéru, tak ty nám vydaly rovnou na celý seriál. Proto pokud se zajímáte o míchání barev a výsledné efekty více do hloubky, neváhejte a pokračujte na první díl: >> Barvy v interiéru – kombinace | 1. díl

barevné zdi

Zdroje foto: Agnes Rudzite, Pinterest

 

Pokud však hledáte jen jednoduchý tip, od čeho se takříkajíc "odpíchnout," možností je hned několik:

  • podle dominantního prvku v prostoru (například barevná pohovka) - doplněním dalších odstínů stejné barvy, nebo naopak kontrastních
  • u neutrálního interiéru to může být barevnost doplňků, kterou rozvedete dál i na zdech
  • pokud si přejete mít nábytek v ryze praktické šedé, nebo béžové barvě, jsou právě barevné zdi a doplňky prostor, kde se můžete realizovat. Nezapomeňte, že zahrnout můžete rozhodně i podlahu nebo strop!
  • střídání opravdu velkých ploch ve střídmějších odstínech může působit uklidňujícím dojmem - proto se hodí třeba do ložnice, nebo obývacího pokoje. Volte chladnější tóny, nebo zemité barvy.
  • naopak rozličné geometrické tvary a více obrazců na jednom místě nabíjí pokoj energií, strhávají na sebe pozornost, udržují bdělost. Často je můžeme vidět v pracovních koutcích, nebo třeba v dětském pokoji ve kterých se nebojíme podpořit již zmiňovanou hravost.
  • barevnými bloky můžete také definovat v místnostech s otevřeným konceptem určitý prostor - například v kuchyni zvýraznit jídelní kout, nebo v koupelně prostor se zrcadlem a umyvadlem. V případě kuchyně propojené s obývacím pokojem můžete barevně oddělit oba prostory od sebe navzájem alespoň vizuálně.
  • inspirujte se tím, co máte rádi - co k Vám určitým způsobem promlouvá. Milovníci výletů o přírody mohou použít motivy, evokující vrcholy hor, nebo písčité pláže. Neexistuje prvek, který by se nedal pojmout ve zjednodušené grafické podobě. Pokud zrovna neoplýváte uměleckými sklony, spoustu inspirace najdete na internetu.
  • vzít v potaz můžete také orientaci pokoje - chladné místnosti, orientované na sever, můžete prohřát sytým odstínem žluté barvy a naopak "horké" pokoje, orientované na jih, ochladit příjemnou blankytně modrou.
  • barevné bloky můžete kombinovat také se vzorovanými tapetami, abyste dosáhli ještě většího efektu!

 

Pokud se právě teď rozhlížíte po stěnách, nebo se snažíte představit si, jak by barevné plochy působily ve vašem obydlí, jste na správné cestě. Dopřejte svému interiéru trochu bezstarostnosti a veselosti. Odvděčí se Vám za to lepším pocitem a novými zážitky.

A co tomu řeknou lidi? Kreativita nezná meze - pamatujte, že Váš domov je 

 

především Váš osobní prostor.

 


Doporučujeme | Barevné kousky pro Váš domov:

1 - 2 týdny
  11 123 Kč
Stěna do předsíně Gaspe bílá Stěna do předsíně Gaspe bílá Stěna do předsíně Gaspe bílá + 3
Moderní jídelní židle Lovikka černo-zlaté nohy
-15%
Skladem
5 411 Kč již od 4 599 Kč
Moderní jídelní židle Lovikka černo-zlaté nohy Moderní jídelní židle Lovikka černo-zlaté nohy Moderní jídelní židle Lovikka černo-zlaté nohy + 13
1 - 3 týdny
  17 807 Kč
Manželská postel Siola 180x200 cm Manželská postel Siola 180x200 cm

Štítky: inspirace barvy barvy v interiéru kombinace barev články obývací pokoj inspirace malý byt inspirace barevné židle články o bydlení blog o bydlení magazín o bydlení inspirace bydlení barevný nábytek nápady pro váš domov jak oživit domov inspirace pracovní stůl barevné pohovky barevná sedačka barevná kuchyně trendy psychologie barev barvy do dětského pokoje interiérové trendy nejnovější trendy aktuální trendy bydlení color blocking jak vybrat barvy výběr barev

Kategorie: Články Trendy v bydlení Rozumíme barvám

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů