Loading...

Velký speciál: trendy pro rok 2022

13 min. čtení Velký speciál: trendy pro rok 2022

Úvodní foto zdroj: Dulux

 

Rok 2022 může být pro Vás a Váš domov přelomový! Zvažujete-li rekonstrukci, malé, ale šikovné vylepšení, nebo jen hledáte inspiraci pro změnu - jste na správné adrese. V tomto článku se zaměříme na aktuální interiérové trendy, z nichž některé jsou již víceméně známé, ale stále se těší velké oblibě a vydávají se mnohdy zcela novými směry.

Opomenout nelze ani pandemickou situaci, která stojí za mnohými změnami v uplynulých dvou letech, ze kterých si řada trendů bere inspiraci a ponaučení i letos.

 

1. Svatyně spánku a odpočinku

 

Rekultivace ložnic

Pohodlí a bezpečí jsou základními pilíři trendů, které se v této době těší velké oblibě.

Nejedna ložnice prošla v uplynulých 18 měsících zatěžkávací zkouškou, kdy se napůl proměnila v domácí kancelář. Velkým přáním pro rok 2022 je v, aby se ložnice stala opět tím klidným útočištěm, kterým bývala dříve. Už proto, že přítomnost všemožného nepořádku, elektroniky a veškerých dalších věcí spojených s prací podvědomě odvádí Vaši pozornost, ruší při usínání a zhoršuje kvalitu Vašeho spánku

Ložnice se proto letos navrátí k původnímu účelu - měla by navozovat klid a uvolnění. Ideálně bez veškeré elektroniky, nabíjecích kabelů a drátů. Dojde k posunu ke zjednodušení, odstranění nepořádku a rušivých prvků. A namísto toho nás bude bavit vytváření krásně stylizovaných postelí - s měkkými a příjemnými polštáři a kvalitním ložním prádlem.

Myslet budeme také na pravidelné a dostatečné větrání těchto prostor, a na zatemňovací závěsy, které rovněž zvýší šance k dosažení ničím nerušeného spánku.

V případě nočních stolků se omezíme jen na to nejnutnější a odlehčíme prostoru - v podstatě Vám bohatě stačí odkládací prostor tak akorát pro oblíbené čtení a sklenici vody. Stolek v roce 2022 pouze diskrétně vymezuje prostor lůžka - rozhodně není nutné mít po jeho boku velkou, nevzhlednou krabici.

Co se týče materiálů a barevných akcentů, i nadále doporučujeme použít v ložnici spíše tlumené, uklidňující odstíny. Pokud si nejste v otázce barev příliš jistí, přeřaďte na neutrál v kombinaci s béžovými, ovesnými a sušenkovými akcenty. :) Mezi materiály vládnou i nadále tlusté, příjemné materiály, jako je např. vlna, která vytváří útulnou a domáckou atmosféru. Své místo v ložnicové svatyni si jistě najdou i nejrůznější přehozy a huňaté koberečky, které však nezapomínejte čas od času vyprášit.

>> Další tipy pro to, jak zařídit svou ložnici žádoucím způsobem, najdete v tomto článku.

meditační koutek

Zdroj foto: Pinterest

 

Prostor pro meditaci

Meditace je skvělým způsobem, jak si vyčistit hlavu, uvolnit místo v zahlcené mysli. V posledních letech na to přichází čím dál více lidí a rozličné formy mentálního uvolnění zapojují nejen do své každodenní rutiny, ale i do svých interiérů. Meditovat sice můžete prakticky kdekoli - vytyčení speciálního prostoru k tomuto účelu Vám však pomůže čerpat veškeré jeho výhody.

Hledejte ve svém domě místo, kde se cítíte nejpohodlněji, daleko od jakýchkoli potenciálních rušivých vlivů. Může to být obývací pokoj, chodba, nebo pracovna. Pro meditaci je nejlepší přirozené světlo; toho však nelze vždy dosáhnout, takže zvažte přidání světel, které místnost rozjasní. Správnou atmosféru lze navodit různými způsoby a fantazii se meze nekladou.

Meditace vždy nemusí znamenat jen notoricky známou pozici lotosu a mantru Óm, které známe především z východních nauk. Může jí být jakýkoli rituál, při kterém se dobře naladíte, odpočinete si a dosáhnete stavu harmonie. Pro někoho je to pouhé listování časopisy, pro jiného poslech oblíbené hudby, uklidňující tvoření, nebo horká a voňavá lázeň... U čeho si dokonale odpočinete Vy?

 

2. Zeleň a čistý vzduch uvnitř

 

Přítomnost zelené barvy v interiéru

Naše spojení s přírodou a světem kolem nás nebylo nikdy důležitější – v průběhu obou lockdownů, nebo pandemie obecně. Ať už se jedná o živé rostliny, nebo přítomnost zelené barvy, očekáváme, že i v roce 2022 tento trend poroste. Například sociální síť Pinterest v loňském roce zaznamenala nárůst vyhledávání inspirace zelenými interiéry o 80 procent, protože při zařizování svých domovů stále častěji a ochotněji čerpáme z nepřeberného množství zelených tónů, inspirovaných přírodou.

>> Jak zacházet se zelenou barvou v interiéru se dozvíte v tomto článku.

 

Jen rostliny nestačí

Již v roce 2021 zažívaly svůj velký návrat do našich ložnic pokojové rostliny, především ty, které pomáhají udržovat lepší kvalitu ovzduší v našich domovech. Které konkrétně, o tom se dozvíte v tomto článku. A proč je kvalita vzduchu v našem domově důležitá? Ač Vás to možná překvapí, čistý vnitřní vzduch je pro dobré zdraví dokonce zásadní - přesto může být jeho kvalita až pětkrát horší, než venku. To je zvláštní představa, viďte?

Spoléháte na pokojovky? Dobře děláte, ovšem pouhé rostliny nestačí. Přijímají oxid uhličitý a uvolňují kyslík, což znamená, že skutečně fungují jako přírodní čističky vzduchu. Nasávají kořeny vodu a vydechují vodní páry - jsou tedy také přirozenými zvlhčovači. Kromě čisté vody navíc mohou do prostoru uvolňovat i vonné silice. Ovšem aby se postaraly o 100% čistý vzduch ve Vaší domácnosti, museli byste jich na každý metr čtvereční umístit deset až sto! (Na základě výzkumu vědců z Drexel University ve Filadelfii, roku 2019)

Pravidelné a časté větrání je proto naprosto nezbytné - stejně tak, pokud žijete ve městě nebo zvláště znečištěném prostředí - neobejdete se, bohužel, bez čističky vzduchu.

Na druhou stranu, rostliny si nepořizujeme jen z tohoto důvodu. Na vzestupu je také trend vnitřních zahrad. Výhody vnitřní zahrady jsou nekonečné a naplnění Vašeho příbytku rostlinami v květináčích, bylinkami, ale třeba i kořenovou zeleninou je nejvyšším trendem v interiérech pro rok 2022. Není žádnou výjimkou, že si lidé již celkem běžně pěstují mrkev, nebo brambory přímo v kuchyni.

Vnitřní zahrada může zabírat tolik - nebo tak málo místa, kolik jste ochotni jí dát. Je proto ideální zejména pro ty, kteří žijí ve sdílených nebo malých bytech. Nemluvě o tom, že pokud máte rostliny v lásce, jejich pěstování a péče o ně Vám výrazně zlepší náladu.

rostliny do ložnice

Zdoj foto: Pinterest, Dobbies garden centres

 

3. Zájmy v popředí

A zase ta pandemie! Zpočátku skutečně stála za tím, že se řada lidí musela uchýlit k provozování nejrůznějších koníčků uvnitř svých domovů. Jinou možnost totiž neměli. Jak už to však s některými věcmi bývá, stal se z toho trend. Budování tzv. "hobby rooms" je totiž na vzestupu.

Mohou to být domácí posilovny, šicí a čtecí koutky, malá umělecká studia nebo hudební místnosti. Investice do vybavení, díky kterému můžete doma provozovat svou oblíbenou činnost, v minulém roce prudce vzrostly. A nejen to. Situace uplynulých let způsobila, že se řada lidí, kteří se dříve ničemu určitému nevěnovali a většinu života trávili spíše společenským životem, dala na zcela nové koníčky.

Výčet možných aktivit, které lze provozovat za zavřenými dveřmi Vašeho obydlí, by vydal na samostatný článek. Co je podstatné je samotný trend - už se nebojíme vyhradit si prostor, nebo rovnou celou místnost, pro naši oblíbenou aktivitu. A  často je to zábava!

 

4. DIY, upcycling a živý domov 

 

Vědomé zařizování domova

Doba je taková, že si stále častěji uvědomujeme dopady působení člověka na planetu a životní prostředí. Zero waste a non-toxic však nejsou jedinými směry, které se pozitivně odrážejí na dění v našich domácnostech. Ve světě interiérového designu, zařizování a dekorování našich domovů se proto stále častěji vyskytuje snaha nakupovat a zdobit vědoměji.

V roce 2022 bude kladen větší důraz na udržitelné materiály, odpovědnou výrobu a opětovné použití. Na vzestupu je také nakupování nábytku a bytových doplňků tzv. z druhé ruky. Začínáme zkrátka více přemýšlet nad tím, jaké materiály si vybereme, zda jsou recyklované/recyklovatelné, rozložitelné a jak se jejich výroba podepisuje na životním prostředí. Snaha o vědomější nákup a životní styl je pochopitelně nejvýraznější mezi zákazníky z milénia a generace Z.

Patrná je také snaha prodloužit životnost nábytku a bytových doplňků - investicím do nesmyslného vybavení zkrátka odzvonilo.

Úměrně výše uvedenému stoupá také počet lidí, kteří se pustí do kutilských projektů v rámci vytváření ohleduplnějšího domova na vlastní pěst. Známý pojem DIY - tedy "do it yourself" (udělej si sám/sama) dostal nový rozměr jako trend UpCycling (up-cykluj, vylepšuj zdánlivě nepotřebné a znovu použij). A ve světě nábytku a doplňků se mu náramně daří.

Má to však řadu výhod i pro nás samotné, například když se rozhodnete starý kus nábytku upravit na míru - přemalovat, polepit barevnou fólií, vyměnit úchytky nebo na šuplíky skrz šablonu nastříkat originální vzor - nejen, že snížíte množství odpadu, ale zároveň máte jistotu, že nikdo další podobný kousek doma mít nebude.

upcyklujeme nábytek

Zdoje fotek: Urban outfitters, House beautiful/Mark Scott

 

Přírodniny v interiéru

Přítomnost těchto materiálů v našich domovech je v kurzu i nadále. Je to efektivní způsob, jak do interiéru vnést trochu přírody. Obklopeni předměty a nábytkem ze dřeva, konopí, ratanu nebo kamene se můžete cítit trochu jako venku – ale současně je tento trend také o dopadu každého výrobku na životní prostředí.

V roce 2022 mnohem častěji vyhledáváme způsoby, jak přírodě odlehčit od masivní a bezohledné výroby. Často si proto hledáme jiné cesty, jak si přírodní prvky v interiéru dopřát a spíše v detailech - časté jsou nejrůznější bazary, antikvariáty, výprodeje, nebo drobní prodejci, kteří u svého zboží dohlíží na původ materiálu. Výjimkou nejsou ani "kompenzace" v podobě věnování určité částky z nákupu na obnovu přírodních zdrojů.

 

5. Minimalismus a barevné šílenství

 

Hlavní je nehromadit

Myšlenka zredukovat výzdobu na to nejpodstatnější a především přeměnit kvantitu na kvalitu se bude těšit velké oblibě i v letošním roce. Stále častěji totiž přicházíme na to, že má tento směr své nesporné výhody a je mnohem estetičtější, než nevzhledný a na první pohled neuspořádaný chaos. Existuje sice několik výjimek v podobě domácností, kterým tento směr zkrátka nevyhovuje a naopak razí cestu spíše maximalistickou - naprostá většina z nás se stále častěji přiklání ke rčení: "méně je někdy více".

Dosáhnout minimalistického domova se může zdát jako dřina, zvláště, pokud máte ke všem těm věcem nějaký vztah. Avšak zjištění, že opravdu není nutné mít doma na poličce, obývací stěně, v knihovně nebo nočním stolku každou drobnost, kterou jste kdy dostali, může být neskutečně povznášející. A jakmile jednou začnete, už s tím nepřestanete. :)

Možná nastal čas odlehčit nejen svému bydlení, ale také sobě.  Přemýšlejte o tom.

>> Pokud se chcete o tomto stylu dozvědět víc, hledejte užitečné informace v našem starším článku.

barevné bydlení

Zdroj foto: Dulux

 

Psychologie barev

Barva je mocný nástroj, zejména v domácnosti, a může totiž ovlivnit i to, jak se cítíme v našem životním prostoru. A jelikož jsme to neměli v posledních letech moc snadné, lidé se opět začínají hojně zajímat o účinek jednotlivých barev a o to, jak si jejich aplikací v interiéru dopomoci k lepší náladě, nebo zklidnění.

V Procentovu dobře víme, že výběr toho správného odstínu je nesmírně důležitý a proto vždy nabízíme co nejširší škálu barev a dekorů. Zároveň jsme se však v minulých letech podívali na zoubek většině základních barev a tak si o každé z nich můžete přečíst v samostatném článku. Kterou máte nejraději?
 

ŽLUTÁ MODRÁ ZELENÁ ČERVENÁ FIALOVÁ ORANŽOVÁ

 

 

Naše domovy se za poslední dva roky značně proměnily - staly se osobním útočištěm, ale zároveň i multifunkčními prostory, vhodnými pro rodinný život. Věříme, že Vám náš speciál rozšířil obzory a vzbudil ve Vás touhu

 

měnit sebe i svůj domov k lepšímu.

 


Doporučujeme | Nejnovější kousky:

3 - 5 týdnů
  již od 26 439 Kč
Sedací souprava rozkládací Marlen Sedací souprava rozkládací Marlen Sedací souprava rozkládací Marlen + 12
3 - 5 týdnů
  již od 17 667 Kč
Sedací souprava Alvin s křeslem Sedací souprava Alvin s křeslem Sedací souprava Alvin s křeslem + 6
3 - 5 týdnů
  již od 24 544 Kč
Boxspring postel 160x200 cm Lefe Boxspring postel 160x200 cm Lefe Boxspring postel 160x200 cm Lefe + 13

Štítky: moderní nábytek minimalismus trendy novinky noční stolky pracovna malý obývací pokoj domácí kancelář domácí posilovna pokojové rostliny barevný nábytek trendy bydlení trendy v bydlení psychologie barev 2022 upcycling diy non-toxic zero waste interiérový design interiérové trendy nejnovější trendy aktuální trendy bydlení domácí zahrady kytky do ložnice čistička vzduchu hobby meditační prostor meditační koutek meditace doma Pinterest lockdown zelená barva v interiéru zelený nábytek interiérové zahrady hobby room udržitelné bydlení vědomé bydlení udržitelné materiály nábytek na míru home design přírodní interiér přírodní dekorace přírodní materiály

Kategorie: Články Trendy v bydlení

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů