Loading...

Vaše domácí knihovna

6 min. čtení Vaše domácí knihovna

Úvodní foto zdroj: Pinterest

Moderních technologií je všude kolem plno, někdy až moc... Pokud patříte mezi zastánce elektronických čteček knih, možná si budete v průběhu čtení tohoto článku pokládat otázku, na kterou Vám bez dlouhého rozmýšlení odpoví každý milovník šustivých listů, nezaměnitelné vůně a tištěného písma - nač pořizovat v dnešní době do domácnosti knihovnu?

 

Proč číst?

K čemu knihovna slouží víme všichni. Ptejme se tedy jinak. A odpovědí se nám nabídne hned několik – krom toho, že čtení může být opravdovým zážitkem, pomáhá čistit a zklidnit mysl čtenáře, vždyť léčivým vlivem prostého čtení na zdraví člověka se zabývá i samostatný vědní obor – biblioterapie. Zvyšuje citlivost a schopnost vcítit se do druhých – pravidelní čtenáři jsou mnohem více empatickými lidmi, než hráči her, diváci seriálů, nebo fanoušci nejrůznějších video blogů. Populární seriály komerčních televizí bývají navíc mnohdy nejen nekonečné, ale také nekonečně depresivní.

Čtení zlepšuje paměť – až o polovinu kapacity, než u Vašich vrstevníků, pasivních konzumentů televizních pořadů! U četby totiž musí mozek pracovat víc a jinak; nutí člověka zapojit fantazii a představivost, domýšlet spousty dalších scénářů, předvídat – zkrátka doopravdy myslet.

Proto nás nepřekvapí ani fakt, že čtení zvyšuje IQ a obohacuje slovní zásobu. Popovídat si doma s rodinou, sem tam sednout na kávu s kamarádkou, nebo s kolegy v práci totiž rozhodně nestačí. Odumírání mozkových buněk dokáže čtení snížit až o 15% - podobně jako luštění křížovek, nebo hra v šachy.

Novějším objevem ohledně záliby knihomolů je dokonce fakt, že čtení Vám může pomoci s hubnutím. Zdá se Vám to jako science fiction? Je to tak. Podle posledních lékařských výzkumů totiž mozek spotřebovává během čtení velké množství energie – dokonce až pětinu celkového množství, nutného pro fungování celého těla. A palivem je mu cukr (tedy přesněji glukóza). Samozřejmě, že po přečtení Dostojevského se hned nevejdete do starých džínsů, které schováváte na dně šatní skříně. Ale přestože malá, pomoc to je.

Není tedy četba smysluplnější činnost, než pouhé zírání do obrazovek? :)

proč číst knihy

Zdroj: huislijn-nl

Že čtení zklidňuje mysl, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá s depresemi také není k zahození. A mohli bychom pokračovat ještě dále. Nejvíce jsou rozdíly mezi čtenáři a nečtenáři vidět na dětech. Třebaže si ještě neumí číst samy, když předčítáte dětem, prokazujete jim do budoucna velkou službu. Mimo výše jmenovaná a  další vědecky podložená fakta, lze další důvody, proč číst dětem, shrnout slovy Luďka Richtera (dramaturg, režisér a herec): Aby měly svět rády. Aby se jim v něm líbilo. Aby věděly, že je větší než to, co vidí jenom očima. Aby mu věřily. A aby věřily nám, co jim čteme. Když čte taková maminka nebo tatínek – to je svět, jak má být: krásný, vzrušující, důvěryhodný, bezpečný a útulný."

 

Jak vybrat knihovnu?

  • Vybírejte velikost podle toho, kolik knih máte. Pokud nejste nadšenými milovníky utírání prachu, vystavte si pouze ty kousky, ke kterým máte citový vztah, nebo je chcete mít vystavené na očích. Knihovna nemusí nutně zabírat celou stěnu a už vůbec ne celou místnost, jak tomu bývalo v dobách dávno minulých.

  • Zatím, co výšku jednotlivých polic lze většinou později přizpůsobit i netradičním potřebám, s hloubkou knihovny už je to horší. Myslete proto také na to, jaké knihy vlastníte. Velké encyklopedie a široké atlasy dokážou knihovnu i Vás při hledání jejich stálého místa pěkně potrápit.

  • Myslete však trochu do budoucna. Pokud knihy rádi nakupujete, hromadíte a obecně čtete hodně, bude Vám táže knihovna stačit kupříkladu za pět let? Ideální je pořizovat knihovnu pro dvojnásobek aktuálního množství knih, nemusí to však platit pro každého.

  • Důležitá je přehlednost. Otevřené police nebo prosklené vitríny jsou pro tento účel nejvhodnější. Policová knihovna Vám zaručí, že budete mít knihy okamžitě na dosah a půjdou dobře vidět, čas od času z nich ale budete muset utřít či vysát prach. Knihy můžete řadit podle abecedy, názvu autora, žánru, nebo podle oblíbenosti – to už je čistě na Vás. Designové knihovny ve tvaru stromu, na které se knihy pokládají a rozmísťují cik-cak, však nejsou právě vhodným řešením, pokud knížky nechováte v bytě pouze pro ozdobu, nebo neznáte bezpečně jejich obaly a nejste tak schopni se rychle zorientovat.

knihovnaZdroj: Pinterest

 

  • Korpus knihovny zvolte ve stejném dekoru, jako zbytek nábytku a nebo – pokud se budete chtít pochlubit, můžete knihovnu nechat naopak vyniknout. Domácí knihovna je vždy dominantou prostoru a táhne oči kolemjdoucích, upoutává pozornost – tak proč její kouzlo ještě nepodtrhnout? Vnitřní stěny polic či zadní díl však doporučujeme pořídit v bílé barvě. Prostor prosvětlí a bude se Vám v ní lépe hledat, navíc bude knihovna vypadat prostornější a větší, a pokud si v ní něco vystavíte, na bílém pozadí daná věc zaručeně vynikne..

  • Knihovnu můžete umístit kamkoliv, obvyklou ‚destinací‘ je obývací pokoj, ložnice a dětský pokoj. Jiné, než relaxační čtení, pak může dozajista nabídnout také domácí kancelář. Důležité je umístit knihovnu z dosahu slunečního světla, aby vám Slunce nevypálilo barvy z obálky knih a dopřát jí alespoň 60 cm volného prostoru zepředu. Bude Vám sloužit pro pohodlný průchod kolem, pokud má knihovna dvířka, pak také k pohodlnému otevření a samozřejmě také k celkové dostupnosti – ke spodním policím bude potřeba se sem tam sklonit, nebo si dřepnout.

  • Nosnost jednotlivých polic je také důležitým faktorem pro posouzení, při výběru knihovny do pokoje. Bez ohledu na materiál – vždy se zajímejte, kolik každá police snese váhy a podle toho je později zatěžujte.

 

TIP: knihovna může zajímavě pomoci oddělit prostor ve velkých místnostech, nebo naopak malých bytech, kde je potřeba rozčlenit jej příčkami – opticky i reálně. Ne vždy je na místě možnost stavebních úprav. Velká knihovna může skvěle posloužit jako příčka také k rozčlenění například dětského pokoje, kdy sourozencům, kteří v něm bydlí společně, nabídne vlastní koutek a trochu potřebného soukromí.

 

Jestliže hledáte další informace na téma: jak vybrat tu správnou knihovnu, pokračujte na některý z následujících článků.

-> Jak vybrat knihovnu?

-> Jak vybrat knihovnu do dětského pokoje

Nakonec, kdo by čtení nemiloval? Pohodlí čalouněné postele, která vás díky polstrovanému čelu měkce podepře, či křesla, dobré osvětlení, šálek horkého čaje nebo čokolády a

 

společnost poutavé knihy jen tak něco nenahradí!

 


Doporučujeme | Čalouněný nábytek v mnoha barvách

1 - 3 týdny
  5 679 Kč
Vyřazeno
  7 907 Kč
Industriální regálová knihovna Vukala
-10%
3 - 5 týdnů
2 407 Kč 2 169 Kč

Štítky: tipy a rady bydlení tipy pro bydlení moderní bydlení obývací pokoj ložnice dětský pokoj články knihovna police policový regál polička na knížky domácí knihovna pracovna knihy čtení proč číst dětem proč číst

Kategorie: Články Obývací pokoj Kancelář

Přihlášení k newsletteru

Pravidelná dávka inspirace na váš e-mail

Přihlášením souhlasíte se pravidly Zásady ochrany osobních údajů